POLITIEK28 okt '12 11:13

VVD en PvdA hebben geen meerderheid meer

Auteur: Fleur de Bruijn

Hoewel de coalitie tussen PvdA en VVD nog niet officieel vorm heeft, mag die van de kiezer al een andere kleur hebben.

De beoogde regeringspartijen VVD en PvdA zijn volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond in totaal tien zetels kwijtgeraakt sinds de verkiezingen. De PvdA zou uitkomen op 31 zetels, zeven minder dan bij de verkiezingen op 12 september. De VVD zou er 38 halen, een verlies van drie, blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling.

Hypotheekrenteaftrek
Daarmee zouden de twee partijen hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn. Afgelopen dagen lekten delen van het op handen zijnde regeerakkoord uit. Daaruit blijkt dat de partijen de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen willen aanpakken. Ruim de helft van de VVD-stemmers valt dat erg tegen.

Electoraal potentieel
Volgens De Hond heeft de VVD echter nog steeds een groter electoraal potentieel dan de PvdA. Meer VVD-kiezers overwegen opnieuw op dezelfde partij te stemmen dan PvdA-kiezers. Bovendien noemen PvdA-stemmers vaker een alternatief: 42 procent geeft de SP een kans, 25 procent D66. Bij de VVD geeft 24 procent D66 een kans en 18 procent de PVV.

SP plus zes
Van het zetelverlies in de peiling van De Hond profiteert vooral de SP, met zes zetels winst. Dat zou deze partij op 21 zetels brengen. D66 en 50PLUS staan elk op twee zetels winst. GroenLinks komt uit op twee zetels, een verlies van twee.

Het CDA blijft volgens de peiling steken op 13 zetels, het aantal dat ook bij de verkiezingen werd behaald..

Gerelateerde artikelen