POLITIEK20 mrt '11 11:07Aangepast op 20 mrt '11 11:43

Kaddafi: luchtaanval is daad van terrorisme

Auteur: Pieter van den Akker

De Libische leider Muammar Kaddafi heeft zondag in een reactie op luchtaanvallen door westerse mogendheden gezegd dat ,,alle Libiërs bewapend en strijdvaardig zijn''. Ze zullen volgens hem ,,het land verdedigen'' en ,,niet weggaan, maar het land bevrijden''. Hij noemde in zijn radiotoespraak de luchtaanvallen ,,daden van terrorisme''.

Kaddafi zei een onontkoombare overwinning te voorzien in een mogelijk lange strijd van de Libische landstrijdkrachten op de westerse aanvallen. De luchtaanvallen werden dit weekeinde naar verluidt uitgevoerd door Franse, Britse en Amerikaanse toestellen.
Interventie
Onder aanvoering van Frankrijk hebben westerse mogendheden inclusief Groot-Brittannië, Canada en de VS besloten in te grijpen in de strijd in Libië. Ze verwierven daar donderdagavond in New York de zegen van de VN-Veiligheidsraad voor.
Burgeroorlog
De half februari losgebarsten opstand is een burgeroorlog geworden tussen de opstandelingen uit vooral het noordoosten en de Kaddafigetrouwen die het al 42 jaar voortdurende regime verdedigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen