POLITIEK19 mrt '11 09:11Aangepast op 19 mrt '11 15:24

Benghazi smeekt om internationale steun

Auteur: Thijs Baas

Mustafa Abdel Khalile, voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad, wil dat de internationale gemeenschap per direct de burgerbevolking van Benghazi te hulp komt. Bij beschietingen van de stad, zaterdagochtend, vielen volgen ooggetuigen minstens acht doden en talrijke gewonden.

Khalile slaakte de noodkreet voor de nieuwszender al-Jazeera. Hij zei dat de Libische dictator Muammar Kaddafi probeert de bevolking in de opstandige stad uit te roeien.
Een van de explosies in de stad was vlakbij een gerechtsgebouw, het hoofdkwartier van de opstandelingen. Een woordvoerder, Khalid al-Sayeh, vroeg zich vertwijfeld af: "Zij (Kaddafi's troepen, red.) komen vanuit het westen de stad binnen. Waar blijft het Westen?'' 

Benghazi binnengetrokken

Een correspondent van de nieuwszender al-Jazeera maakte zaterdafochtend melding van het binnentrekken van de noordoostelijke Libische stad door Kaddafi-getrouwe troepen. Sinds half februari is Benghazi de uitvalsbasis van de rebellen tegen het regime van Kaddafi.
Al-Jazeera meldt dat  het centrum van de stad  zaterdagochtend met artillerie wordt beschoten. De Libische staatsmedia meldden echter uitsluitend de belegering van regeringstroepen door rebellen in de omgeving van Benghazi.

Vliegverbod

Ondanks het donderdag door de VN-Veiligheidsraad afgekondigde vliegverbod zou de inzet van vliegtuigen niet worden geschuwd. Volgens ooggetuigen stortte zaterdagochtend in Benghazi een brandend vliegtuig neer.

Luchtaanval

Eerder meldden verslaggevers van het Franse persbureau AFP een luchtaanval in het zuidwesten van Benghazi. Een vliegtuig van onbekende nationaliteit zou forse rookpluimen hebben veroorzaakt.

Gerelateerde artikelen