POLITIEK19 mrt '11 14:05Aangepast op 19 mrt '11 15:05

Parijs overleg Libië gestart

Auteur: Thijs Baas

Het topoverleg over mogelijk internationaal militair optreden in Libië is zaterdag in Parijs begonnen. De Franse regering is gastheer en de motor achter maatregelen tegen het Libische regime van kolonel Muammar Kaddafi.

Onder de deelnemers zijn VN-chef Ban Ki-moon, de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton.

Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en een aantal Arabische landen zeggen niet te aarzelen om verregaande sancties in te zetten als Libië niet onmiddellijk alle aanvallen op de bevolking staaakt.

Snel ingrijpen

Bronnen in Parijs hebben aangegeven dat mede gezien de gemelde gevechten in Libië, tot snel militair ingrijpen wordt besloten. Dan zouden Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada het voortouw nemen en mogelijk onmiddellijk na het overleg al tot militaire actie overgaan.

VS sluiten later aan

De VS zouden later bijspringen gevolgd door andere landen inclusief Arabische landen. Jordanië, Marokko en Qatar zijn op de conferentie vertegenwoordigd. De Nederlandse premier Mark Rutte is ook van de partij.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog pakweg een maand geleden viel de olieproductie in het land terug van 1,6 miljoen vaten per dag naar 400.000 vaten per dag. Dit meldde de Libische minister van Olie, Shukri Ghanem, zaterdag op een persconferentie in Tripoli. Libië blijft wel zijn overeenkomsten in de oliesector nakomen, verzekerde hij. De minister riep uit vrees voor een totale productiestop westerse oliewerkers op om terug te keren.

Gerelateerde artikelen