POLITIEK10 mei '16 09:55

Schultz lanceert nieuwe Deltacoalitie

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Vertegenwoordigers uit meer dan honderd landen doen deze week in Rotterdam mee aan een klimaatconferentie.

ANP
ANP

Tijdens de drie dagen durende vergadering introduceert minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een nieuwe internationale Deltacoalitie.

Het samenwerkingsverband bestaat uit twaalf laaggelegen landen die kennis en ervaring gaan uitwisselen om in dichtbevolkte gebieden rampen met water te voorkomen. Deze Deltacoalitie is een initiatief van Nederland, Japan en Colombia. Ook Frankrijk, Indonesië, Bangladesh Mozambique, Egypte, Vietnam, Zuid-Korea, Myanmar en de Filipijnen doen mee.

Inzet van de bijeenkomst in Rotterdam die dinsdag begint, is werk maken van wereldwijd noodzakelijke aanpassingen aan het veranderende klimaat. De klimaatconferentie in Rotterdam is de eerste sinds het akkoord dat eind 2015 werd gesloten bij de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs.

Christiana Figueres, hoofd van de klimaatafdeling van de Verenigde Naties (UNFCCC), werd kort voor de conferentie dinsdag begon, koninklijk onderscheiden. Minister Schultz benoemde haar tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Schultz roemde de onvermoeibare inzet van Figueres in de aanloop naar het klimaatakkoord in Parijs. ,,Na het wantrouwen bij de klimaattop in Kopenhagen heeft u zeven jaar onvermoeibaar gewerkt aan een akkoord op basis van vertrouwen en samenwerking. Niet alleen tussen landen, maar ook tussen regeringen en de private sector.´´


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen