BNR In Alle Staten16 mrt '16 19:43

BNR In Alle Staten: Ohio

Auteur: Derk de Vos

Presidentskandidaat Hilary Clinton belooft een renaissance voor de maakindustrie in Ohio. Dat is een zeer belangrijke inkomstenbron voor de staat, waar ook het Nederlandse Zwanenberg aan bijdraagt.

Ohio is een van de belangrijkste staten in de race om het presidentschap. De staat heeft de reputatie te voorspellen wie het Witte Huis mag betreden. Sinds 1944 heeft Ohio maar één keer op een verliezer gestemd, dat was Richard Nixon die in 1960 die verloor van John F. Kennedy. Vooral de Republikeinse kandidaten kunnen niet om de staat heen, er is nog nooit een Republikein president geworden zonder de steun van Ohio. 

Het is een soort Amerika in het klein. Er is veel landbouw maar tegelijkertijd is de maakindustrie ook heel belangrijk voor de economie. Ohio maakt deel uit van de zogeheten Rust Belt, het gebied in het noordoosten van Amerika dat verwijst naar de eens zo machtige industriële sector.

Politieke beloftes

Ohio profiteert volop mee van  de opgeleefde Amerikaanse auto-industrie, Dankzij een geldinjectie ruim 17 miljard dollar van president George W. Bush in 2008 werd de auto-industrie gered. Het wordt ook wel de rebirth van de Amerikaanse auto-industrie genoemd. Sindsdien stijgen de verkopen weer en daar plukt ook Ohio de vruchten van. De staat is een van de belangrijkste toeleveranciers van auto-onderdelen in Amerika.

De presidentskandidaten zijn zich zeer bewust van het belang van industrie voor Ohio. Zo belooft Hillary Clinton een renaissance voor de maakindustrie. Dit is een belangrijk thema, vertelt Dave Murray, de hoofdredacteur van de krant Toledo Blade: “De internationale handelsverdragen die zijn gesloten, hebben een grote negatieve impact op de werkgelegenheid in Ohio. Onze maakindustrie kan niet op tegen de lage lonen in landen als China en Mexico.” 

Centrale ligging

Er zijn meer dan 35 Nederlandse bedrijven actief in Ohio. Bernardine van Kessel werkt voor een economische ontwikkelingsmaatschappij van de staat Ohio. Volgens haar kiezen niet alleen Nederlandse, maar ook de grote Amerikaanse bedrijven heel bewust voor Ohio vanwege de centrale ligging, het belastingklimaat en het ruime aanbod van geschikt personeel. “De staat ligt tussen Chicago en New York in, en binnen acht uur rijden vanaf Ohio bereik je vijftig procent van de Amerikaanse koopkracht.” 

Zwanenberg Foud Group is een van de Nederlandse bedrijven die actief is in Ohio. Het bedrijf uit Almelo is met zestienhonderd medewerkers wereldwijd en bijna vierhonderd miljoen euro omzet een grote producent en exporteur van vleeswaren en vleesconserven. Rob Russo leidt de Amerikaanse tak van Zwanenberg en hij legt uit wat het voordeel is van produceren in Amerika. 
 

Gerelateerde artikelen