BNR In Alle Staten24 mrt '16 15:27

BNR In Alle Staten: Arizona

Auteur: Derk de Vos

Arizona ontpopt zich als een betaalbaar alternatief voor hightech bedrijven die de Amerikaanse westkust willen bestormen. Dat ontdekken ook steeds meer Nederlandse bedrijven.

ANP
ANP

De grootste en belangrijkste stad van Arizona is Phoenix. Met zo’n anderhalf miljoen inwoners is de het de zesde stad van Amerika. Het is een relatief jonge stad, in 1950 woonden er nog maar honderdduizend mensen. De enorme groei die de stad sindsdien meemaakte is voor een deel te danken aan de ontwikkeling van airconditioning. Phoenix ligt tussen kurkdroge woestijngebergten en de uitvinding van airconditioning en de afdamming van de Colorado-rivier gaven de stad de twee belangrijke ingrediënten, koele lucht en water.

Goedkoper alternatief

De groei van Phoenix, en daarmee Arizona, komt ook deels door het ondernemersklimaat. De staat grenst aan Californië waar vele grote multinationals zitten. Voor kleinere bedrijven en startups is Arizona een goedkoper alternatief om te vestigen en van daaruit de Amerikaanse westkust te bedienen. Honorair consul in Phoenix Siebe van der Zee maakt dit van dichtbij mee. Hij ziet dat de laatste jaren ook steeds meer bedrijven de omgekeerde weg bewandelen en vanuit Californië naar Arizona trekken. Zo heeft Google bijvoorbeeld een groot datacentrum opgezet in Arizona.

Van der Zee ziet ook veel kansen voor Nederlands bedrijven in Arizona. “Je hebt hier nog steeds de kans dat je de eerste bent. Arizona heeft veertien jaar geleden besloten zich steeds meer op life sciences te richten. Daar liggen tal van kansen. Ik zie dat ook steeds meer Nederlandse bedrijven en universiteiten hier naar toe komen.”

Sillicon Valley om de hoek

Martijn Pierik is zijn bedrijf Impress Labs in 2005 begonnen in Phoenix. Impress Labs is een breed marketingbedrijf dat veel samenwerkt met klanten in de hightech en de zonne-energie. Daarvoor werkte Pierik in Sillicon Valley in Californië. Hij ziet vooral in de technische sectoren kansen. “Het is enorm duur om in Californië te opereren. Het is heel moeilijk om voor kleine bedrijven voet aan de grond te krijgen zonder echt een kapitaal te investeren. Voor kleinere techbedrijven die wel de Amerikaanse westkust willen bedienen,  is Arizona een heel goed alternatief. De infrastructuur is goed, het is makkelijk te bereiken want je zit binnen twee uur in het hart van Sillicon Valley en we hebben hier goede universiteiten.”

Pierik heeft ook tips voor Nederlandse ondernemers die in de VS willen starten. Hij geeft aan dat het vooral erg belangrijk is jezelf eigen te maken met de Amerikaanse zakencultuur, want die verschilt toch wel een stuk met de Nederlandse. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen