BNR In Alle Staten12 apr '16 17:57Aangepast op 31 mei '16 15:32

BNR In Alle Staten: Illinois

Auteur: Derk de Vos

Illinois ligt in het hart van de Amerikaanse economie. Het is een van de belangrijkste logistieke knooppunten van het land.

Chicago is niet alleen de grootste stad van Illinois, het is ook een van de grootste metropolen van de VS, na New York en Los Angeles. De infrastructuur van snel-, spoor- en waterwegen vormt een van de belangrijkste logistieke knooppunten van het land. Daarmee is het ook de voornaamste overslagplaats van de Midwest naar de buitenwereld. Na het vliegveld van Atlanta vervoert Chicago’s O’Hare Airport jaarlijks de meeste passagiers van het land. 

Industrie
Volgens het economisch bureau van Illinois vormt de staat de 19de  grootste economie ter wereld. Dat komt deels door de landbouw en voornamelijk door de industrie. De maakindustrie vormt de grootste bron van inkomsten, ongeveer tien procent van de beroepsbevolking verdient hier z’n brood mee.

De winning en fabricage van plastic, rubber, aardolie en steenkool is nog steeds belangrijk maar ook nieuwe vormen van maakindustrie ontwikkelen zich. De inzet van technologie om slimmer te produceren noemen ze advanced manufacturing. Het consulaat in Chicago ziet hier ook kansen voor Nederlandse bedrijven in de Midwest, bijvoorbeeld op het gebied van 3-D printing, next generation robotics, nanotech, duurzaamheid en industrial internet of things.

Jeugdwerkloosheid
Een van de grootste uitdagingen van Illinois is de aanpak van de jeugdwerkeloosheid. Met ruim tien procent is de jeugdwerkloosheid twee keer zo hoog als de reguliere werkloosheid. Dit is vooral een probleem in industriële staten als Illinois, vertelt Philip Marey,  Senior US Strategist van de Rabobank. “Deze staten zijn voor de industrie afhankelijk van de export en die staat onder druk door de dure dollar en een zwakke wereldeconomie, met als gevolg dat jongeren weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt.”

Een andere uitdaging is het ontbreken van een begrotingsakkoord in de staat. De Democraten hebben de meerderheid in het parlement van Illinois en hebben sinds 1 juli 2015 al geen begroting van de Republikeinse gouverneur Bruce Rauner goedgekeurd. Hierdoor is de staat zeer beperkt in de uitgaven die het kan doen. Zo hebben universiteiten al een tijdje geen geld meer gekregen, vertelt politiek verslaggever Bernard Schoenburg van de krant The State Journal-Register.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen