BNR In Alle Staten4 mei '16 18:51

Indiana vreest gevolgen van handelsverdragen

Auteur: Derk de Vos

In Indiana maakt men zich zorgen over de gevolgen van internationale handelsverdragen voor hun maakindustrie.

De maakindustrie is nog altijd de belangrijkste motor van de economie van Indiana. Ondanks de crisis en de concurrentie uit andere landen, werkt nog steeds op een op de zes mensen van de beroepsbevolking iin de maakindustrie, dat is meer dan in alle andere staten. 

Mijnbouw en staalproductie is nog volop aanwezig, Indiana is een van de grootste staalproducenten van het land. Oliereus BP heeft er zijn grootste raffinaderij van de Midwest en er worden ook veel auto’s gemaakt, Rolls Royce en Toyota hebben er bijvoorbeeld grote fabrieken staan.  

Naast de maakindustrie is landbouw een andere belangrijke inkomstenbron. Driekwart van de grond in de Indiana wordt voor landbouw gebruikt, ondermeer voor het verbouwen van mais en tarwe. Vanwege de centrale ligging en de doorvoerroutes met andere staten heeft Indiana zichzelf de bijnaam Crossroads of America gegeven. Het is ook de staat in Amerika met de meeste kilometers snelweg per vierkante kilometer.

Met de presidentsverkiezingen op komst maakt men in Indiana zich vooral druk over de internationale handelsverdragen die Amerika met andere landen sluit. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft al aangegeven over alle gemaakte handelsverdragen opnieuw wil onderhandelen, vertelt journalist Keith Benman van The Northwest Indiana Times.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen