BNR In Alle Staten29 feb '16 12:39

BNR In Alle Staten: Texas

Auteur: Derk de Vos

Ondanks de lage olieprijs blijft de Texaanse economie groeien. Olie is nog steeds heel belangrijk voor de staat maar de economie wordt steeds diverser. Maar Texas heeft bijvoorbeeld ook de start-up-hoofdstad van Amerika.

AFP
AFP

In 1901 wordt er voor het eerst olie gevonden in Texas en dat zorgt gelijk voor een enorme boost van de industriële ontwikkeling in de staat. Texas is nog steeds een van de grootste olieproducenten ter wereld, maar het is allang niet meer alleen olie waar geld mee wordt verdiend.

Texas wordt ook wel de banenmotor van de VS genoemd en herstelde opvallend goed en snel van de economische crisis. In de periode 2008-2014 groeide het aantal banen in Texas met 1,2 miljoen, meer dan de rest van de VS bij elkaar. En zelfs de lage olieprijs kan geen negatieve stempel drukken op de economie van Texas. Vorig jaar gingen er weliswaar 50.000 duizend banen verloren in de olie- en gasindustrie als gevolg van de lage prijzen, maar tegelijkertijd groeide de economie van Texas wel met 1,3 procent en kwamen er zelfs 150.000 banen bij.

Van Leeuwen
Vooral bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie voelen de lage olieprijs. Dat merkt ook de Nederlandse multinational Van Leeuwen, een handelsonderneming gespecialiseerd in stalen buizen en buistoepassingen. Zij leveren ook veel aan de olie-industrie, zowel op land als offshore. Hun Amerikaans kantoor is gevestigd in Houston en Joris de Vries, de general manager USA, ziet van dichtbij wat de lage olieprijs betekent.

Meer dan olie
Texas is niet alleen een van de grootste olieproducten van Amerika, het is tegelijkertijd ook de grootste producent van duurzame enerigie. Met een overvloed aan wind, zon en biomassa heeft Texas het grootste potentieel aan duurzame energie in het land.

Ook gezondheid is een belangrijke werkgever, Houston heeft het grootste medisch centrum van de wereld. En: de meeste start-ups komen niet uit Silicon Valley, maar uit Austin, Texas. Austin was vorig jaar de Amerikaanse stad met de meeste start-ups. Daarnaast is ook waterbeheer belangrijk in Texas, er wordt veel geld geïnvesteerd om natuurrampen en orkanen zo goed mogelijk op te vangen.

Belangrijke handelspartner
De export naar Nederland bedraagt jaarlijks zo'n 9 miljard dollar. Dat maakt Nederland de vijfde grootste exportmarkt is voor Texas. Saskia Pardaans werkt voor het Netherlands Business Support Offices in Houston.  Zij helpt Nederlandse bedrijven op weg die zaken willen doen in Texas, en Texanen die naar ons land willen komen. Ondanks de al behoorlijke handelsrelatie met Texas ziet Pardaans nog voldoende mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. 

Vroege lunch
Het is belangrijk om ook genoeg Amerikaanse werknemers te hebben zegt Joris de Vries van Van Leeuwen. Die zijn erg belangrijk om de banden aan te halen met de Amerikaanse klanten. Daarbij is er genoeg keus uit personeel, want Texas kent geen pensioenleeftijd. Waar je wel aan zult moeten wennen in Texas is een vroege lunch. Want lunchen met een klant hoort erbij, maar dat begint al vroeg.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen