New Articles26 jan '16 11:41

'Veel ZZP'ers ongelukkig als VAR wordt afgeschaft'

Auteur: Mark Hulstein

Als het aan staatssecretaris Wiebes ligt komt er een einde aan de VAR-verklaring voor zzp'ers. De Eerste Kamer praat dinsdag over een nieuwe regeling die de VAR-verklaring moet gaan vervangen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is de bedoeling dat de zogenaamde schijnzelfstandigheid wordt aangepakt. "Het probleem is dat deze wet in de praktijk tegen die schijnzelfstandigheid niks zal doen. Maar dat die echte zzp'ers en hun opdrachtgevers alleen maar in de wielen zal rijden. Ook als je volkomen te goede trouw bent, dan blijf je met deze wet, met die modelovereenkomsten, het risico lopen op naheffingen en boetes. En het effect daarvan is, dat nu ook bonafide opdrachtgevers denken: werken met zzp'ers, mij niet gezien. Doe mij maar een uitzender of payroller. De wet legt de hele markt voor de inhuur van zzp'ers plat met dank aan de bonden, je zal er maar lid van zijn", zegt Pierre Spaninks, zzp-expert van BNR's ZZP Café.

Met de VAR mag dan wat papierwerk bij kijken, dat is nog niks vergeleken bij de "puinhoop" die de nieuwe wet met zich mee brengt, volgens Spaninks. "Daar is van alle kanten, tot aan de Raad van State voor gewaarschuwd. De Belastingdienst heeft nooit serieus geprobeerd om de VAR te handhaven. Ze beloven dat ze dat nu wel met de wet deregulering beoordeling arbeidsrelateis (DBA) gaan doen. Maar ik zie daar niks van terecht komen.

Ondanks die vermeende nadelen is de kans toch groot dat het voorstel het gewoon gaat halen. "Ik geef Wiebes 60 tegen 40 dat hij het haalt. En ik word daar heel ongelukkig van en heel veel opdrachtgevers en zzp'ers met mij", zegt Spaninks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen