New Articles24 sep '15 10:45

Ferry de Kok tekende geheimhoudingscontract voor fotograferen Volkert van der G.

Auteur: Madelon Meester

Freelance-fotograaf Ferry de Kok, die Volkert van der G. voor De Telegraaf fotografeerde, ondertekende een contract waarin stond dat hij zich niet zou uitlaten over de afspraken rondom de foto.

Dat staat in de reconstructie die De Telegraaf vandaag heeft gepubliceerd.

“De Kok heeft een eenvoudige overeenkomst getekend  op het kantoor van Van der G.’s advocaat Stijn Franken, voordat de foto werd gemaakt”, zegt Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel. “In het contract staat dat hij zou zwijgen over de omstandigheden waarbij de foto tot stand is gekomen. Als hij dat niet zou doen, zou hij een boete moeten betalen van 25.000 euro.”

Beroepsgeheim
Of alleen De Kok het contract heeft ondertekend, of ook andere partijen, is niet bekend. “Ik heb bij Franken geverifieerd of het contract daadwerkelijk bestaat”, zegt Van den Heuvel. “Dat bevestigde hij. Alleen had hij op dat moment geen zicht op het document, zei hij. Hij zegt dus niet of hij er zelf ook een handtekening onder heeft gezet of dat alleen De Kok heeft getekend.”

Unieke zaak
Volgens Van den Heuvel is de zaak uniek. “Het komt weleens voor dat als je een interview hebt met een minister of ambtenaar je afspreekt dat diegene het van tevoren mag inzien om op feitelijke onjuistheden te controleren. Maar dat je een contract ondertekent om te voorkomen dat de omstandigheden rond zo’n interview worden onthuld, heb ik nog nooit meegemaakt.”

Mediacomplot
Op wiens initiatief het contract tot stand is gekomen, is niet bekend. “Franken mag er niets over zeggen, dus het blijft een beetje in het luchtledige hangen. Het is een raar, wazig verhaal, waar wij natuurlijk wel mee zaten, omdat in eerste instantie het idee ontstond dat De Telegraaf ook een rol had gespeeld in het mediacomplot. Dat is niet aan de orde.”

Geen spijt
Toch heeft De Telegraaf geen spijt van het publiceren van de geënsceneerde foto. “De foto had nieuwswaarde. We wilden op dat moment graag het publiek informeren over Volkert van der G. Toen dat moment zich aandeed, hebben we goed onderzoek gedaan naar of de foto authentiek was en vervolgens hebben we hem geplaatst”, zegt de misdaadjournalist.

 

 
 
 
Kamervragen
Van den Heuvel hoopt dat het nog duidelijk wordt op wiens initiatief het contract tot stand is gekomen. “Volgens Stijn Franken kan hij zich er door zijn beroepsgeheim niet over uitlaten, maar misschien dat de minister straks als hij de Kamer moet informeren wat extra uitleg kan geven. Volgens mij valt dit niet onder beroepsgeheim van de minister.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen