New Articles13 aug '15 10:34

Cybercriminelen schieten steeds vaker op overheidsdoelen

Auteur: BNR Webredactie

De overheid is steeds vaker het doel van cybercriminelen, dat schrijft de Volkskrant vandaag nadat zij gegevens hebben opgevraagd bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Image

Het NCSC heeft 293 aanvallen geregistreerd dit jaar. In twee jaar tijd is het aantal aanvallen verdubbeld. Volgens Ronald Prins, expert van beveiligingsbedrijf Fox-IT, betekenen de cijfers enerzijds dat het aantal incidenten groeit, maar laat het getal vooral ook zien dat het NCSC zich als instituut heeft ontwikkeld. “Mensen weten het te vinden.”

Grote geheimen
Daarbij roepen de cijfers volgens Prins vooral vragen op.

 

Private sector
De stijging in het aantal aanvallen is ook buiten de overheidssector te merken. Prins maakt zich vooral zorgen over het aantal meldingen in de private sector. “Energiebedrijven, het waterbeheer en financiële instellingen zijn gevoelige instanties. Als daar een serieuze inbraak plaatsvindt, krijg je echt iets van maatschappelijke ontwrichting.”

Prins pleit ervoor dat er een groot cyber security centrum komt, waar niet alleen de overheid terecht kan, maar ook private bedrijven, zodat er veel meer vanuit een kracht wordt beveiligd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen