Campagne: vrolijke oudjaarstraditie moet veiliger
Je bent een rund als je met carbid stunt. Sinds vorig jaar staat het op de nationale erfgoedlijst. Ook vandaag worden in dorpen door het hele land melkbussen gevuld met carbid, om vervolgens met een forse knal te ontploffen. Op dit moment is zelfs het officiële NK carbidschieten bezig.
Tijdens dat kampioenschap is een campagne begonnen om carbidschieters bewuster met hun hobby om te laten gaan. Er is namelijk een probleem: bij brandwondencentra komen steeds meer gewonden binnen, met als oorzaak een uit de hand gelopen potje carbidschieten. Bianca Habing, werkzaam bij het brandwondencentrum van het Groningse Martini Ziekenhuis: "Ieder jaar kwamen er twee tot drie slachtoffers binnen met deze oorzaak. Vorig jaar waren het er opeens tien."
Carbid vormt een mooi alternatief voor vuurwerk afsteken, dat sinds vorig jaar pas vanaf 18:00 mag. Vooral jonge mannen gaan hierdoor overdag over tot het melkbusschieten. Habing: "In de voorgaande jaren waren veel slachtoffers dertigers of veertigers. Nu zien we vooral mannen tussen de 18 en 22."
Oppervlakkige brandwonden
Dat roept de vraag op of carbidschieten niet even gevaarlijk is als vuurwerk. Dat is echter niet het geval, zegt Habing. "Bij carbid is er vaak sprake van oppervlakkige tweedegraads brandwonden."
Melkbusschieten voortaan ook alleen tussen 18:00 en 02:00 toestaan, is volgens Habing geen optie. "Dan is het donker en goed zicht is juist belangrijk om slachtoffers te voorkomen."