New Articles16 sep '15 11:54Aangepast op 16 sep '15 16:49

'Van fusie bierbrouwerijen zal consument weinig merken'

Auteur: Madelon Meester

Bierbrouwer AB InBev wil branchegenoot SABMiller overnemen. Dat meldde SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, woensdag in een persverklaring. Volgens Philip de Ridder, oud-topman van Heineken Nederland, verandert er voor de consument weinig.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Heineken blijft in Nederland marktleider, nummer twee komt dichterbij, maar voor de consument zal er weinig veranderen. Ik kan me wel voorstellen dat de nieuwe combinatie, als die er komt, op den duur kiest voor drie pilsmerken." Nu zouden ze er na de fusie vier hebben: Hertog Jan, Jupiler, Dommelsch en Grolsch.

 

AB InBev en SABMiller zijn de twee grootste bierbrouwers ter wereld. Volgens SABMiller is er nog geen voorstel van AB InBev binnengekomen en zijn er geen details te melden over een overnamebod. AB InBev liet in een eigen persbericht weten dat SABMiller is benaderd met een voorstel, maar dat er geen zekerheid is dat dit zal leiden tot een bod of een overeenkomst.

Verreweg de grootste
Het fusieconcern zou een marktwaarde hebben van circa 240 miljard dollar (218 miljard euro). AB Inbev is 170 miljard waard en SABMiller 70 miljard. "Samen worden ze by far de grootste bierbrouwer van de wereld, met een marktaandeel van 31 procent over de hele wereld", zegt beursanalist Corné van Zeijl. "Dat is enorm. Het betekent simpelweg dat van alle drie biertjes er één in deze fusie zit."

Mededingingsautoriteiten
Waarschijnlijk moeten de bedrijven wel onderdelen afstoten om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de overname. "In een heleboel markten zal het marktaandeel door de overname te groot worden", zegt Van Zeijl. "Met name in de VS. Daar hebben ze een marktaandeel van bijna 75 procent en zullen ze zeker van een deel afscheid moeten nemen."


 
 
 
Heineken
Er wordt al langer gespeculeerd over een overnamebod van AB InBev op SABMiller. Vorig jaar nog benaderde SABMiller Heineken met een overnamevoorstel, maar dat werd afgewezen. Marktkenners zagen in die stap een beschermingsconstructie van SABMiller tegen een overname door AB InBev.

Op de Brusselse beurs stegen de aandelen van AB InBev en SABMiller woensdag flink in waarde. Het aandeel Heineken ging in Amsterdam ook omhoog. Dat komt doordat de fusie van AB InBev en SABMiller zal betekenen dat hun aandeel in sommige markten te groot wordt en ze dus afscheid moeten nemen van sommige onderdelen. Van Zeijl: "Daar kan Heineken mooi op bieden, want Carlsberg, de nummer vier in de wereldmarkt, ligt financieel met de pootjes omhoog." Ook De Ridder verwacht dat Heineken zal profiteren van de overname. "De grote spelers in de biermarkt, dus ook Heineken, hebben dit soort scenario's allang in beeld gebracht."

Grootste brouwer
Het in Brussel genoteerde AB InBev is 's werelds grootste brouwer met merken als Stella Artois, Corona, Hoegaarden, Budweiser, Leffe en Beck's. Het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller is de nummer twee en produceert behalve Grolsch onder meer ook Foster's en Dorada.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen