New Articles9 feb '16 14:56

Vier jaar cel geëist tegen 'coke killer'

Auteur: BNR Webredactie

Tegen de vermeende 'coke killer', Flip S., is dinsdag vier jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie (OM), wegens poging tot doodslag op drie Deense toeristen in Amsterdam en drugshandel.

Foto: ANP
Foto: ANP

S. zou witte heroïne op straat hebben verhandeld als cocaïne. Drie Britse toeristen overleden nadat ze de witte heroïne hadden gesnoven en nog eens veertien anderen raakten gewond. De aanklaagster vroeg vrijspraak de drie doden en negen pogingen daartoe, wegens gebrek aan bewijs.

Flip S. ontkent moorden
Flip S. ontkent de aantijgingen. Saskia Belleman, rechtbankverslaggeefster van De Telegraaf, legt uit: "Hij zegt dat hij in de periode dat die Britse overleden geen drugs dealde. Hij zegt eigenlijk dat hij daar pas in februari 2015 weer mee begon.  Wat hij wel toegeeft is dat hij drugs heeft verkocht aan die drie Denen die onwel zijn geworden. Maar hij zegt dat hij er van overtuigd was dat het gewoon cocaïne was. 'Ik heb drie gram gekocht van ene 'Rasta' en betaalde daar 90 euro voor. En ik heb er geen seconde bij stilgestaan dat mij misschien die witte heroïne in de maag zou worden gesplitst, want dat is veel duurder'."

Tweede dealer
Volgens Flip S. is er dus nog een persoon geweest die witte heroïne als cocaïne verkocht. Er zijn volgens Belleman ook meerdere getuigenverklaringen die van de man die witte heroïne verkocht zeggen dat het een hele zwarte man was. "Dat is Flip S. niet. Hij is wel negeroïde, maar niet echt heel donker. En ze hebben het steeds over een groot litteken op zijn rechter kaak. En dat kunnen we bij deze Flip S. nog niet echt beoordelen, omdat hij met de linkerkant van zijn gezicht naar ons zit", zegt Belleman vanuit de rechtbank.

Onrust
De officier van justitie zegt nu dus dat niet bewezen kan worden dat S. ook verantwoordelijk is voor de drie doden. Het OM meent dat S. grote risico's genomen heeft door drugs te kopen van een onbekende. De handel in de zogenoemde 'killer coke' veroorzaakte eind 2014 en begin 2015 grote onrust in Amsterdam. Met een grote campagne waarschuwden politie, Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam en de GGD toeristen voor de gevaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen