New Articles10 mrt '11 19:27

Robert M. verkrachtte slachtoffers

Auteur: Harmen Simon Teunis

Dat blijkt uit de voorlopige aanklacht die het OM donderdag bekend maakte ter voorbereiding op de regiezitting, die op donderdag 17 maart dient in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Een woordvoerder van het OM wilde niet zeggen om hoeveel kinderen het zou gaan. De in Letland geboren kinderoppasser en crèchemedewerker van Het Hofnarretje en Jenno's Knuffelparadijs zou de strafbare feiten hebben gepleegd tussen 2007 en 2010. M. zou een in 2007 geboren jongetje anaal hebben verkracht, terwijl het aan de zorg van M. was toevertrouwd. Hier is artikel 244 uit het Wetboek van Strafrecht van toepassing. Dit wetsartikel komt neer op het seksueel binnendringen van een kind dat jonger is dan twaalf jaar. Daarnaast zou het jongetje nog enkele andere, vergaande seksuele handelingen hebben moeten ondergaan. Dit gebeurde in de periode van december 2008 tot en met mei 2009.
Richard van O. wordt verdacht van gedwongen ontucht
Richard van O. (38), medeverdachte en echtgenoot van M., wordt er voorlopig officieel van verdacht dat hij een jongen heeft gedwongen tot ontucht. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in de periode van 2001 tot en met 2005. De buschauffeur zou verder honderden afbeeldingen van kinderporno hebben verspreid. Het OM verdenkt Van O. er ook van dat hij zijn echtgenoot in de gelegenheid heeft gesteld kinderen te misbruiken, bijvoorbeeld door hem met ze in contact te brengen.
Aanklacht tegen M kan nog worden aangevuld
Robert M., van wie de voornaam op zijn Lets Roberts is, heeft bekend dat hij 83 kinderen seksueel heeft misbruikt. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, kan de uiteindelijke aanklacht tegen Robert. M. in de toekomst nog wijzigen of worden aangevuld. Voorlopig is het gros van de strafbare feiten gebundeld in een zogeheten verzamelfeit, waarbij het OM de periode aanhoudt van januari 2007 tot en met 7 december 2010, de dag waarop M. werd gearresteerd.
Reacties advocaten
De advocaten van M. en Van O. wilden donderdag nog niet inhoudelijk op de aanklacht tegen hun cliënten ingaan. Advocaat Richard Korver, die een flink aantal ouders van de slachtoffers bijstaat, reageerde wel. Hij zei dat het geen verbazing wekt dat M. wordt verdacht van het verkrachten van kinderen. Justitie is er volgens hem vanaf het begin duidelijk over geweest tegen de betrokkenen.
Meerdere ouders hebben zich teruggetrokken uit de zaak. Zij hebben geen aangifte gedaan om de privacy van hun kinderen tijdens het proces te waarborgen. Korver doet er alles aan om te voorkomen dat persoonlijke gegevens van slachtoffers op straat belanden. Zo heeft hij de rechtbank gevraagd tijdens de zittingen geen namen te noemen.
Mogelijk gedrogeerd
Mogelijk is een van de slachtoffertjes voorafgaand aan het misbruik gedrogeerd. Bij het bekijken van de computerbeelden van M. ontstond de indruk dat een van de kinderen versuft was. Het OM heeft daarop in de woning van de verdachte gezocht naar verdovende middelen, maar niets aangetroffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen