New Articles8 mrt '11 10:53

Dode verdachte had contact met vermeende pedofiel Robert M.

Auteur: Edme Koorstra

De van zedenmisdrijven verdachte 50-jarige die zelfmoord heeft gepleegd, had volgens justitie contact met hoofdverdachte Robert M.

De nieuwe verdachte, volgens zijn advocate Heleen Bos een ,,normale'' man zonder strafblad, werd in de avond van donderdag 17 februari aangehouden in het Noord-Brabantse Dinteloord. Hij zou met M. hebben gechat, waardoor de politie argwaan kreeg. Justitie verdacht de man van voorbereidende handelingen voor poging tot ontucht.
Het Openbaar Ministerie kwam de 50-jarige man op het spoor tijdens onderzoek op de computer van M. De zegsman van het OM benadrukte er niet van uit te gaan dat hij daadwerkelijk kinderen heeft misbruikt. De rechtbank liet de man vorige week maandag vrij omdat ze geen aanleiding zag hem langer vast te houden.
Sekstapes op zolder
De politie trof verder op de zolder van de man sekstapes aan, waarop meisjes van zeventien jaar oud stonden. Volgens de advocate was dat in de tijd dat die videobanden zijn gemaakt nog niet strafbaar.
Het OM maakte zijn aanhouding niet eerder bekend in belang van het opsporingsonderzoek, aldus de zegsman. Justitie had hoger beroep aangetekend tegen zijn vrijlating.
Zelfmoord kort na vrijlating
De verdachte ontkende iedere betrokkenheid, zei zijn advocate maandagavond in Nieuwsuur. Een week na zijn vrijlating maakte de man een eind aan zijn leven. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat er geen verband is tussen de verdenking en de dood van mijn cliënt. De beschuldigingen kwamen heel hard bij hem aan", zei Bos. ,,Het is natuurlijk een nachtmerrie als je hierin belandt.''
Contact via kinderopvang
De omvangrijke Amsterdamse zedenzaak kwam begin december aan het licht. Tot nu toe was bekend dat er drie verdachten waren. De uit Letland afkomstige Robert M. heeft bekend dat hij 83 kinderen seksueel heeft misbruikt. Hij kwam met de slachtoffertjes in contact op de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens zijn werk als kinderoppas.
Echtgenoot van M. zit ook nog steeds vast
Ook zijn echtgenoot Richard van O. zit vast op verdenking van bezit en verspreiden van kinderporno. De derde verdachte is Edwin R., die volgens justitie seksuele handelingen met zichzelf zou hebben verricht voor een webcam tijdens chatsessies met minderjarigen. Zijn voorarrest werd vorige week geschorst, op voorwaarde dat hij meewerkt aan een onderzoek van de psycholoog en psychiater.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen