New Articles20 apr '15 16:48Aangepast op 20 apr '15 17:06

De Minuut van de Waarheid - "Milieuzones zijn overbodig"

Auteur: Remco Tomesen

De stelling die we deze week in onze rubriek De Minuut van de Waarheid checken: "Milieuzones zijn overbodig, want in Nederland worden de Europese normen voor luchtkwaliteit op 99,9 procent van de locaties al gehaald."

De uitspraak komt van VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. En Bert Brunekreef gaat deze checken. Hij is hoogleraar epidemiologisch onderzoek naar milieu en gezondheid  en lid van het Groene Brein. Luister naar het radiofragment om te horen of de stelling waar, deels waar, deels onwaar of onwaar is.

Een milieuzone is een gebied in een stad, waar alleen schone vrachtwagens of personenauto's mogen rijden. In Nederland zijn er nu zeker 13 gemeenten met zo'n zone, die meestal in het centrum van de stad liggen. Alle vier de grote steden hebben een milieuzone. En elke stad heeft zo haar eigen specifieke regels. Zo mogen in Utrecht dieselauto's van voor 2001 niet in de milieuzone rijden. En in Den Haag zijn alleen vrachtauto's met een euro 4 motor of hoger toegestaan.

Doel van de zones is om de uitstoot van vooral fijnstof en roet te verminderen.  En dat zou weer goed zijn voor het milieu én de gezondheid van de bewoners. Maar volgens kamerlid Remco Dijkstra van de VVD zijn de zones helemaal niet nodig om dat voor elkaar te krijgen. Want volgens hem voldoet Nederland op vrijwel alle plekken al aan de de Europese normen voor luchtkwaliteit al worden gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen