New Articles9 sep '15 14:59

Vaccinatie bij ouderen bespaart hoop gezondheidskosten

Auteur: Madelon Meester

Vaccins tegen infectieziekten als gordelroos en kinkhoest bestaan al jaren, maar ze worden niet actief verstrekt aan ouderen. Terwijl vaccinatie tegen deze ziekten een hoop leed en kosten bespaart. Dat blijkt uit onderzoek van een groep artsen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Koos Brouwers, een van die onderzoekers en verbonden aan Ephor, het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij ouderen, moeten ouderen standaard gevaccineerd worden tegen ziekten met een ‘hoge ziektelast’. Als voorbeeld noemt Brouwers gordelroos. “Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat die ziekte optreedt en dat kan met veel pijn gepaard gaan. Die pijn is niet of nauwelijks te behandelen. Ouderen hebben dus extra bescherming nodig, maar op dit moment is de infrastructuur er nog niet op ingericht die vaccinaties aan te bieden.”

Kosteneffectief
Brouwers benadrukt dat het vaccinatieprogramma niet alleen geld kost, maar ook geld oplevert. “Zo kun je er onder meer ziekenhuisopnames mee voorkomen en die kosten met name veel geld. Er is buitenlands onderzoek waaruit blijkt dat een derde deel van de 80-plus populatie die zogenoemde ernstige pijn heeft, in het ziekenhuis beland.”

Vaccinatieprogramma
De onderzoekers adviseren om het vaccinatieprogramma bij mensen vanaf 70 jaar van start te laten gaan.

 

 

Volgens Brouwers weegt dit niet op tegen de kosten die met bijvoorbeeld ziekenhuisopnames gepaard gaan. “Los van het feit dat een vaccinatieprogramma kosten bespaart, is onze insteek vooral dat het veel leed voorkomt bij ouderen."

Gezond advies
De onderzoekers hebben het rapport vanmiddag aangeboden aan ouderenorganisaties NVOG en Unie KBO. Brouwers hoopt dat zij druk zullen uitoefenen op de politiek en de beleidsmakers, zodat dat de gezondheidsraad een ´gezond advies´ uitbrengt. “Oftewel: vaccineer die ouderen, stel een vaccinatieprogramma op en voorkom dat we een tweedeling krijgen in de maatschappij, want dat is namelijk de consequentie: rijke ouderen kunnen een vaccin misschien wel betalen, maar de meesten kunnen zo’n vaccin van 150 euro met hun AOW niet bekostigen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen