New Articles28 sep '15 11:04

ABN AMRO bereikt duurzame mijlpaal door The Green Quest

Auteur: Ruth Van der Vlugt

Het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro heeft door energiebesparende maatregelen de hoogste certificering behaald op het gebied van duurzame gebouwen.

Het Amsterdamse hoofdkantoor beschikt over een glascoating die infraroodstraling afweert en de ruiten een extra isolerende laag geeft. Hierdoor kan het gebouw flink besparen op energiekosten voor verwarming en koeling. Deze maatregel is een van de uitkomsten van The Green Quest, een initiatief van BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad in samenwerking met Cofely, GDF Suez Energie Nederland en Sita.

Unicum

Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam heeft een oppervlakte van 126.000 vierkante meter. Het gebouw maakt gebruik van lokale windenergie en biogas om aan de energievraag te voldoen. Daarnaast gebruikt het gebouw waterzuinige installaties en verbeterde liftsystemen. Verder richt de bank zich op het minimaliseren van afval.

De duurzame maatregelen hebben het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro een Breeam ‘Excellent’-score van stichting Dutch Green Building Council (DGBC) opgeleverd. Volgens DGBC is dit het eerste bestaande gebouw dat de hoogste duurzaamheidsscore heeft behaald voor ‘Gebouw’, ‘Gebruik’ en ‘Beheer’.

Vastgoed verduurzamen

“ABN Amro heeft een enorme ambitie op het gebied van het verduurzamen van vastgoed”, zegt Mark van Rijt, Managing Director Facility Management van ABN Amro. Door deel te nemen aan het Breeam-proces wil de bank het energieverbruik van haar kantoren verminderen. Volgens de bank is het totale energieverbruik van ABN Amro in Nederland met 14 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Daarnaast levert Breeam ook kennis op die de bank gebruikt bij de advisering van klanten in de vastgoedsector. Zo is de bank recent een samenwerking aangegaan met vastgoedbenchmark GRESB, om een duurzame vastgoedsector te realiseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen