New Articles6 mei '13 16:23Aangepast op 6 mei '13 17:29

'Overheid weet weinig van concurrentieregels'

Auteur: BNR Webredactie

Overheden nemen te weinig maatregelen om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven te voorkomen. Ze zijn niet goed op de hoogte van nieuwe regelgeving op dit vlak.

Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een maandag verschenen rapport.

De overheid moet zich sinds juli vorig jaar aan regels houden op het gebied van concurrentie met bedrijven. ''Maar een deel van de overheden is bekend met die wet'' zegt Anita Vegter, bestuurslid van de ACM. ''Het probleem is in potentie groot, want 85 procent van de overheden verricht commerciële diensten.'' Gedacht moet dan worden aan bijvoorbeeld de verhuur van ruimten in overheidsvastgoed, exploitatie van een sporthal of het ophalen van huisvuil.

Kostprijs, financiering en logo
Omdat de overheden niet goed op de hoogte zijn van de regels, zou oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan. ''De integrale kostprijs wordt bijvoorbeeld niet doorgerekend, waardoor ze onder de prijs werken. Of de financiering is niet tegen marktprijs, of de gemeente stelt het logo ter beschikking. Zo hebben de overheidsbedrijven voordeel, waar de consument uiteindelijk de dupe van is.''

''We roepen de overheden op in actie te komen, ze moeten actief controleren of de regels gevolgd worden.'' Een lijst van overheden die niet goed op de hoogte zijn publiceert de ACM niet. ''De wet heeft een overgangsperiode gekend, dus wij kunnen ook nog niet ingrijpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen