New Articles16 jun '15 13:24Aangepast op 16 jun '15 13:51

''Vluchtelingen Calais komen naar Hoek van Holland''

Auteur: BNR Webredactie

Het vluchtelingenprobleem in Calais verplaatst zich naar Hoek van Holland of IJmuiden. Dat vreest verladersorganisatie EVO, dat hierom een helpdesk opent voor ondernemers die hun goederen naar Groot Brittannië willen vervoeren, en te maken hebben met steeds gevaarlijker situaties. Dit weekend onderschepte de Britse douane nog vijftig verstekelingen die in Hoek van Holland een vrachtauto in klommen.

Soms bevinden de verstekelingen zich een dag in de laadruimte, waardoor de bloemen, vleeswaren of andere goederen worden afgekeurd. "Hierdoor loopt de schade bij sommige bedrijven in de tonnen. Ondernemers zijn vooral in toenemende mate bezorgd omdat zowel chauffeurs als verstekelingen door de oversteekacties gevaar lopen", aldus de organisatie.

2000 pond
Een jaar geleden meldde EVO voor het eerst een toename van het aantal meldingen van bedrijven over verstekelingen die in Calais bestel- of vrachtauto’s inklimmen. ,,Soms hangen de vluchtelingen aan het onderstel van de vrachtauto, maar veel vaker dringen ze de laadruimte binnen. Als de Britten de illegalen aantreffen, levert dat een boete op die kan oplopen tot 2000 pond per verstekeling.''

Boetes
EVO blijft er ondertussen bij de Britten op hameren om de boetes kwijt te schelden. Verder adviseert de organisatie haar leden om voorlopig niet meer te stoppen vanaf Gent tot aan de tunnel of veerboot.

Verladersorganisatie EVO vertegenwoordigt 15.000 handels- en productiebedrijven in heel Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen