New Articles16 jan '15 09:08Aangepast op 16 jan '15 10:39

'Toestand tolerantie homo- en biseksuelen nog steeds alarmerend'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland wordt steeds toleranter tegenover homo- en biseksuelen. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag in een rapport. Tien jaar geleden stond 18 procent van de jongvolwassenen nog negatief tegenover deze groep, nu is dat gedaald tot zes procent.

Die cijfers zijn volgens Tanja Ineke, voorzitter van het COC, nog steeds alarmerend, omdat lesbische en homoseksuele jongeren veel meer problemen ervaren dan heteroseksuele jongeren. “En als je dat in een rapportcijfer zou uitdrukken, dan geven homo- en biseksuele jongeren hun leven een zesje, tegenover heteroseksuelen die zichzelf een acht geven.”  De jongeren zouden een moeilijkere relatie hebben met hun ouders, zouden meer roken en spijbelen, maar ook worden er meer psychische problemen bij deze groep geconstateerd.

Vies
Volgens Ineke wordt er over het algemeen niet moeilijk gedaan als aan men wordt gevraagd wat zij vinden van homo’s, maar tegelijkertijd plaatst ze een kanttekening.

 

Lange adem
Ineke noemt het een kwestie van ‘de lange adem’, waarbij de maatregelen die worden getroffen van kracht moeten blijven. Zo is het sinds 2012 verplicht om op scholen voorlichting te geven, en moet er volgens Ineke op worden toegezien dat er in die voorlichting ‘op een respectvolle manier wordt gesproken over homoseksualiteit’.  Daarnaast is het volgens Ineke belangrijk dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan, zodat jongeren ‘echt het gevoel hebben dat ze hun zorgen kunnen delen met hun ouders’. Als laatste punt noemt ze de interventies op scholen, waarbij homo- en biseksuele jongeren samen proberen het klimaat op school te verbeteren.

Subsidie
Vanuit de overheid worden de hierboven genoemde initiatieven gesubsidieerd, maar deze dreigen te verdwijnen. ‘Dat baart ons zorgen, zeker nadat we het rapport hebben gelezen. Er moet echt nog veel gebeuren’, zo besluit Ineke.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen