New Articles8 jun '15 15:28

Koenders geïrriteerd over houding Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was vrijdag in Moskou om te praten met zijn Russische ambtgenoot Lavrov. Rusland en Oekraïne houden zich nog niet aan de Minsk-akkoorden en dat is Koenders een doorn in het oog.

"Ik heb in Moskou duidelijk overgebracht hoe geïrriteerd en boos we zijn over het feit dat die Minsk-akkoorden maar niet goed worden nageleefd.", zegt Koenders tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen. De minister heeft ook nog eens benadrukt dat de Minsk-akkoorden en de sancties met elkaar zijn verbonden. Er wordt in de Europese Raad van regeringsleiders zelfs gesproken over het verscherpen van de bestaande sancties als de akkoorden geschonden blijven worden. Zover wil Koenders echter nog niet gaan.

Koude Oorlog
De situatie wordt wel eens vergeleken met een nieuwe Koude Oorlog, maar de verhoudingen met Rusland liggen nu veel ingewikkelder, zegt Koenders. "Ik heb juist gezegd dat het geen Koude Oorlog is omdat dat een verkeerd beeld is. In de Koude Oorlog had je twee grote blokken in de wereld die elkaar ideologisch na staan en de rest van de wereldpolitiek is van die twee afhankelijk. Dat was nog tamelijk overzichtelijk." In dit geval ligt het dus ingewikkelder. Dit heeft volgens de minister onder andere te maken met de manier van oorlogvoeren.

Het oplossen van de problemen met Rusland vereist scherpte, zegt de minister. Ook het onderhouden van de contacten met Rusland is belangrijk. "Ik vind het goed om altijd te blijven spreken met mensen waar je het niet mee eens bent." Zo meent Koenders in gesprek met verslaggever Jaap Jansen.

G7
Tijdens de topontmoeting van de G7 in Duitsland, de zeven grootste industrielanden, is besloten dat de sancties worden verlengd totdat de de Minsk-akkoorden worden nageleefd. Ook worden ze eventueel later nog aangescherpt. In welk geval dit zal gebeuren, is niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen