Legbatterij-eieren worden nog massaal gebruikt
Eieren uit legbatterijstallen mogen sinds december niet meer worden verkocht in de Europese Unie, door landen uit de EU. Legbatterij-eieren komen echter nog massaal de grens over en de consument weet van niets.
Aan een doosje met eieren is duidelijk af te lezen wat voor eieren je in de kuip hebt: scharreleieren, biologisch eieren of vrije-uitloopeieren. Maar wat voor een soort ei er is verwerkt in levensmiddelen, dat is vaak veel lastiger om te zien.
Levensmiddelen
Nu blijkt dat in die verwerkte levensmiddelen nog massaal legbatterij-eieren zijn verwerkt. Niet uit de EU, want dat mag dus niet meer. De eieren worden door handelaren buiten de EU gehaald.
“De regels van de Wereldhandelsorganisatie schrijven voor dat je geen producten mag weigeren uit landen buiten Europa. En de fabrikanten die deze goedkopere eieren uit het buitenland halen, verkopen ze niet in doosjes, want dat kan de consument zien, maar die verwerken ze als goedkoop product in levensmiddelen”, legt Meike Rijksen van Foodwatch uit.
“Onderzoek heeft uitgewezen dat 80 procent van de consumenten geen legbatterij-eieren wil eten, maar ze kunnen niet zien wat er in hun verwerkte producten zit.”
Labelen
Om paal en perk te stellen aan het legbatterij-ei praat Foodwatch met de eierverwerkende industrie. “Ook zij ondervinden negatieve gevolgen van het feit dat eieren uit het buitenland worden gehaald. Zij hebben een concurrentienadeel.” Foodwatch wil de overheid en Europa overtuigen van de noodzaak om de verwerkte producten beter te labelen.
SP-Kamerlid Henk van Gerven ijvert al een tijdje voor een importverbod op legbatterijen-eieren. Waarom komt dat niet van de grond? De politicus reageert op BNR: "Er is een hele discussie gaande met de Wereldhandelsorganisatie of zo'n importverbod kan of niet. Dat heeft te maken met de vraag of je welzijnseisen mag stellen bij de productie van eieren. Die discussie wordt al jaren gevoerd."
Hij schetst de mening van het kamp waartoe hij zelf niet behoort: "Er zijn mensen die per se de handelsvrijheid willen behouden en zijn tegen importverboden of accijnzen, waar je ook aan zou kunnen denken."