New Articles31 mei '13 11:06Aangepast op 31 mei '13 11:40

Bouwers willen nieuwe CAO, FNV Bouw is not amused

Auteur: Fleur de Bruijn

De cao iin de bouw wordt massaal ontweken, erkennen zowel de werkgevers- als de vakbonden. Maar waar Bouwend Nederland een nieuwe cao wil, ziet FNV Bouw dat niet als de oplossing.

 “De crisis in de bouw komt niet door de cao, dan had ik de crisis al lang op kunnen lossen,” zegt Mieke van Veldhuizen sectorbestuurder bij FNV Bouw op BNR in reactie op de open brief die de werkgevers aan de bonden hebben gestuurd. Volgens de vakbonden helpt een nieuwe cao niet als de bouwbedrijven zich er toch niet aan houden.

In de oude brief blijkt dat sinds eind 2008 het aantal mensen dat onder de drie cao's valt met een derde is gedaald tot 139.000. Dat aantal neemt iedere maand met 2000 mensen af.

Massief geluid
Met de brief willen de werkgevers een 'massief geluid' laten horen, zegt John Knoester, onderhandelaar van Bouwend Nederland. Volgens hem staat het water bouwbedrijven ‘tot aan de neus’. “De cao is daarbij vaak een blok aan het been. De loonkosten zijn te hoog en het lukt ons tot nu toe ook niet om afspraken te maken om de productiviteit te verhogen.”

“Delen van de redenering kloppen”, zegt Van Veldhuizen. “Maar op dit moment wordt de cao massaal ontdoken. Alles wordt aangepakt om goedkoper de concurrentie aan te kunnen gaan, maar dat is een race naar de bodem, er zijn altijd weer mensen die nog goedkoper zullen werken.” Van Veldhuizen is verontwaardigd dat de werkgevers ‘de brief gelijk in de krant zetten’. “Als ik iets aan iemand wil vragen, vraag ik het gewoon aan diegene zelf en zet ik dat niet in de krant.”

Draagvlak
Van Veldhuizen erkent wel dat het draagvlak voor de cao smaller wordt en dus vinden er na de zomer nieuwe cao-onderhandelingen plaats. “De onvrede is gemeenschappelijk, maar over hoe je dat op moet lossen, lopen de meningen over uiteen.”

De werkgevers stellen dat ze niet aan het loon willen komen. Het vet zit wat hen betreft in de atv-dagen (20 in de bouw), seniorendagen en extra vrije dagen. Die moeten worden verlaagd, zodat de cao's meer in lijn lopen met die van gelijke sectoren als metaal. Het geld daarvan kan gedeeltelijk worden gebruikt om mensen in staat te stellen tot hun 67 te laten werken.

Naleving
Voor Van Veldhuizen is naleving het belangrijkste, hoe de cao er ook uit zal gaan zien. “We hebben nu ook een cao, die is algemeen bindend verklaard. Sommige werkgevers vertikken het gewoon om die na te leven, omdat ze goedkoper willen concurreren.”

“Dat bedrijven nu failliet gaan, komt niet omdat de CAO zo duur is, dat is een misvatting," zegt de sectorbestuurder. "Bedrijven gaat failliet omdat er geld op de plank blijft liggen dat wel ingezet zou kunnen worden voor bouwprojecten. De crisis in de bouw wordt niet veroorzaakt door een verkeerde cao, dan zou ik de crisis meteen oplossen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen