New Articles21 okt '12 16:33Aangepast op 22 okt '12 07:31

Keihard bewijs tegen wethouder en Kamerlid

Auteur: Fleur de Bruijn

Geluidsopnames bewijzen dat Jos van Rey, de van corruptie verdachte VVD-wethouder van Roermond, kandidaat-burgemeester Ricardo Offermanns heeft geholpen bij zijn sollicitatieprocedure.

In een afgeluisterd telefoongesprek laat Van Rey, tevens lid van de Eerste Kamer, aan Offermanns weten welke vragen de sollicitatiecommissie van de gemeente Roermond aan hem gaat stellen, aldus NRC. De bandopname bewijst volgens de krant dat Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft.

Verhoren
De rijksrecherche heeft de bandopname van het telefoongesprek vrijdag afgespeeld tijdens het horen van getuigen. Bronnen binnen de fractie zeggen dat Van Rey, tijdens een zaterdagmiddag gehouden vergadering van de Roermondse VVD-raadsfractie, heeft toegegeven dat hij Offermanns heeft gebeld tijdens de sollicitatieprocedure, aldus NRC. De fractie zou Van Rey gevraagd hebben om hangende het onderzoek tijdelijk terug te treden als wethouder.

VVD-fractievoorzitter Dré Peters ontkent tegen BNR niet dat Van Rey inderdaad gesproken heeft met Offermanns. "Dat heeft het OM gezegd, wie ben ik om dat te ontkennen"

Dat de VVD-fractie Van Rey heeft gevraagd om terug treden is volgens Peters onwaar. "Van Rey heeft uitgelegd wat de situatie is, de heer Van Rey heeft genoeg politieke ervaring om zijn eigen keuzes te maken."

B&W maandag bijeen
Dré Peters was voorzitter van de vertrouwenscommissie die Offermanns vorige maand heeft voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond. NRC verwacht dat de benoeming van Offermanns nu uitgesloten is.

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken rond Van Rey. Volgens Frank Moonen, BNR-verslaggever in Limburg, is Van Rey zelf ook aanwezig bij de extra collegevergadering. "Het kan zijn dat hij zelf tijdelijk terugtreedt of dat het college toch een beetje druk op het uitoefent om zijn wethouderschap in ieder geval tijdelijk aan de kant te zetten. Zijn positie wordt steeds moeilijker."

Reacties politieke partijen
De meeste fracties binnen de Roermondse gemeenteraad wachten de uitkomst van de collegevergadering af alvorens zelf een standpunt te bepalen, bleek uit een rondgang zondag. Naast de reactie van Peters zei voorzitter Victor Cillekens (VVD Roermond) dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Alleen de SP wil nu al dat Van Rey tijdelijk terugtreedt.

Corruptie en lekken
Jos van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie en dus van het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De rijksrecherche heeft vorige week zijn woning en het stadhuis van Roermond doorzocht.

Van Rey zelf vindt dat er niets onoorbaars is gebeurd. Zijn raadsvrouwe Gitte Stevens vindt het schandalig wat er allemaal gezegd is over Van Rey.

Ook Offermans, tevens voorzitter VVD-Limburg en huidig burgemeester van Meerssen, is verdachte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen