New Articles6 mei '13 17:14

Helmin Wiels: charismatisch en controversieel

Auteur: Fleur de Bruijn

De zondagmiddag doodgeschoten Curaçaose politicus Helmin Wiels was één van de meest opvallende en charismatische politici op Curaçao in de afgelopen tien jaar.

Hij heeft de afgelopen negen jaar als leider van de partij Pueblo Soberano (Souverein Volk) door middel van een dagelijks radioprogramma en vele optredens in de media het volk aangesproken.

Humorvol en controversieel
Wiels deed dat vanuit een socialistische achtergrond met gewaagde en tegelijkertijd humorvolle vergelijkingen. Daarmee wist hij veel mensen aan zich te binden. Zo slaagde hij er sinds de oprichting van zijn partij in 2005 in bij elke verkiezingen meer stemmen voor zijn partij te krijgen.

Tegelijkertijd was hij controversieel en had hij een groot aantal tegenstanders. In 2010 vormde Wiels met de partij van Gerrit Schotte (MFK) en de MAN een regering. Na de verkiezingen van oktober 2012 vormde Wiels, met zijn partij Pueblo Soberano inmiddels als grootste partij van Curaçao, een regering zonder Schotte.

Regeringen
De onafhankelijkheid van Curaçao stond in Wiels' partij altijd hoog op de agenda. Sinds zijn deelname aan regeringen in 2010 is dat onderwerp naar de achtergrond geraakt. Wiels stelde na 2010 dat hij de situatie op Curaçao eerst wilde verbeteren, om daarna aan onafhankelijkheid te denken.

Het takenkabinet dat hij steunde, voerde veel noodzakelijk geachte financiële bezuinigingen door, waarop maatschappelijke kritiek kwam. Onder meer gepensioneerden en vakbonden noemden de maatregelen van het takenkabinet onrechtvaardig.

Bedreigingen
Wiels werd sinds enige tijd beschermd nadat er ernstige bedreigingen aan zijn adres waren geuit, zo verklaarde minister van Justitie Nelson Navarro zondagavond. Zondagmiddag ging hij zonder beveiligers de straat op. Wiels is jarenlang actief geweest als maatschappelijk werker. Hij is gescheiden en heeft twee kinderen die in Nederland wonen.

Vrouwen
Tijdens de verkiezingen van vorig jaar beledigde Wiels volgens politieke tegenstanders Nederland, vrouwen en de Rooms-Katholieke Kerk. In maart van dit jaar toonde de PVV zich verontwaardigd over een uitspraak die Wiels een jaar eerder zou hebben gedaan. Hij zou hardop hebben gezegd dat hij lijkzakken voorziet voor Nederlanders. Later sprak hij tegen dat hij dat zou hebben gezegd: "Ik ben niet gek.''

Hugo Chávez
Afgelopen maart zat Wiels aan tafel bij Pauw en Witteman om te reageren op de dood de Venezolaanse president Hugo Chávez. Hij noemde de socialistische Chávez toen een voorbeeld ,,omdat hij liefde voor zijn volk had''. "Je moet als leider je volk waardigheid geven door ze te leren dat ze het heft in handen eigen handen kunnen nemen en voor hun eigen toekomst kunnen werken."

Gerelateerde artikelen