New Articles4 apr '14 13:46

‘Bedrijven mee laten betalen bij massaontslag gebruikelijk’

Auteur: BNR Webredactie

Arbeidseconoom Ronald Dekker vindt dat we niet moeten schrikken van massaontslagen. Dat bedrijven geld moeten betalen, zoals de FNV wil, is volgens hem al gebruikelijk.

De lijst met massaontslagen is imposant de afgelopen maanden. Naast Philip Morris verdwenen er duizenden banen bij KPN, Achema, BAM en Telegraaf Media Groep. Toch is het volgens arbeidseconoom aan de Universiteit Tilburg Ronald Dekker niets nieuws. “Er is altijd dynamiek. Ook als het met de economie goed gaat is er wel eens een massaontslag, maar dan trekt het minder de aandacht.”

‘Niet over de hele linie’
Bedrijven zijn altijd bezig met ‘herschrikken’, al gebeurt dit tijdens een crisis scherper. “Maar we moeten niet doen alsof er over de hele linie ineens zoveel ontslagen vallen. Het belangrijkste kenmerk van bedrijven die aan massaontslagen doen, is dat ze groot zijn. Slechts 30 tot 40 procent van Nederland werkt bij zo’n groot bedrijf. De werkeloosheid loopt minder hard op dan dat hij dat vorig jaar deed.”

Boete of meebetalen
De FNV wil dat Philip Morris een boete krijgt voor het vertrek uit Bergen op Zoom. Dekker: “Ik ben het er mee eens dat bedrijven die dit soort sociale schade veroorzaken voor hun eigen winst een deel van de kosten voor de schade zelf moeten dragen.” Volgens hem is bijdragen in Nederland al gebruikelijk. “En als je dat een boete wil noemen, vind ik het prima.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen