New Articles26 mrt '13 17:04

BNR Juridische Zaken | Regels die wietteelt verbieden makkelijk te omzeilen

Auteur: Renee van Heteren

Steeds meer gemeenten willen expermineteren met gereguleerde wietteelt. Ze hopen daarmee criminaliteit te verminderen. Maar minister Opstelten ziet dat niet zitten. Volgens hem is het namelijk in strijd met internationale regels en Europese en Nederlandse wetten. De gemeente utrecht is het verst met haar plannen. Volgens D66 wethouder Victor Everhardt is er juridisch veel mogelijk.

Medisch experiment

Minister Opstelten heeft gemeenten tot 1 april de tijd gegeven om hun plannen voor gereguleerde wietteelt op te sturen. Hij gaat ze dan van een juridisch kader voorzien. Maar wethouder Victor Everhardt, die de portefeuille volksgezondheid beheert, heeft het zijn juridisch kader al klaar. ‘Wij hebben systeem bedacht waarbij volwassen Utrechters zelf telen in verenigingsverband, en dat telen laten we dan uitvoeren in het kader van een medisch wetenschappelijk experiment’. Want voor medische wiet kan de minister van volksgezondheid een verlof van de Opiumwet verlenen.  Everhardt is vol vertrouwen: ‘Ik ga ervan uit dat het gaat lukken. Ik heb het onderzoek uit laten schrijven, de vereniging is er bijna en dan stap ik naar Den Haag. Als ik een afwijzing krijg vecht ik die aan’.

VN-verdag

Volgens wethouder Everhardt hoeft het VN-verdrag waarnaar minister Opstelten wijst ook geen belemmering te zijn. ‘Nederland heeft op dat verdrag een voorbehoud gemaakt. Daarin staat dat wij zelf over de opsporing gaan. Maar daarin staat ook dat je 5 planten mag telen. De minister zou dat moeten oprekken zodat coffeeshops zelf kunnen gaan telen. ‘Het is politieke wil en moed om te vernieuwen die ontbreekt bij de minister’.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen