New Articles26 jan '13 10:36Aangepast op 26 jan '13 13:21

'Plannen eventuele watersnood zorgelijk'

Auteur: Fleur de Bruijn

Het plan van minister Schultz van Infrastructuur om Nederland beter voor te bereiden op een watersnoodramp is zorgelijk. Er kan beter meer aandacht en geld naar de versteviging en het onderhoud van dijken.

Dit zegt Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, tegen BNR. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt volgend jaar met een programma om het land beter voor te bereiden op eventuele rampspoed.

Evacuatieplan
Per regio wordt een evacuatieplan opgesteld, zodat inwoners kunnen zien waar ze naartoe moeten en wat ze moeten doen. Volgens Schultz is dat hard nodig. "Nederland zou zich meer bewust moeten zijn van de risico's."

“De evacuatieplannen komen in plaats van meer geld naar de verbetering en het onderhoud van de dijken. Dat is een zorgelijke richting. Zeker omdat we niet zoveel kans hebben als de dijken ineens doorbreken”, legt Ale zijn reactie uit.

Kansloos
De hoogleraar haalt een onderzoek aan van de Task Force Management Overstromingen die is opgericht na de orkaan Katrina. Uit dit onderzoek blijkt dat de evacuatie van miljoenen mensen bij een plotselinge overstroming onmogelijk is. “Weg kom je niet als je in de Randstad woont. Je moet hopen dat je hoog genoeg woont”, zegt Ale.

Dubbele signalen
Ale vindt het dus niet verrassend dat de minister zegt dat we onvoldoende rekenschap geven aan de gevaren van het water. Of, zoals de minister het zegt: Nederlanders zijn vergeten wat het betekent om onder de zeespiegel te leven. Maar, zegt Ale, dat kan deze minister zichzelf ook aanrekenen. “Na Katrina heeft de overheid de bouw van een vinexwijk zes meter onder de zeespiegel goedgekeurd. Dan geef je een signaal af dat we veilig zijn. De huidige minister was toen staatssecretaris op hetzelfde departement.”

Gerelateerde artikelen