New Articles21 apr '11 14:02

Meer ruimte voor slachtvee tijdens transport

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Volwassen slachtrunderen krijgen bij het transport meer ruimte in de veewagen. Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw wil dat de dieren nog 25 centimeter ruimte over hebben vanaf hun schouders. Nu is dat nog tien centimeter, waardoor de dieren aan het einde van de rit soms open ruggen of onderhuidse bloedingen hebben.

De nieuwe regel gaat per 1 mei in, zo maakte Bleker donderdag bekend.
Hij wil dat ook de omstandigheden van kleinere dieren tijdens het vervoer verbeterd worden. De sector moet daar voor de zomer een plan voor maken.
In Europese regelgeving staat dat dieren tijdens het transport niet mogen worden gehinderd in hun natuurlijke bewegingen. De bestaande norm van tien centimeter is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Het vorige kabinet had daarom Wageningen Universiteit gevraagd om onderzoek en daaruit komt nu naar voren dat dieren vanaf de schouderhoogte tussen de twintig en veertig centimeter ruimte nodig hebben.
Europa
In andere landen zijn volgens Bleker de omstandigheden tijdens het vervoer in Nederlandse wagens vastgelegd in de wet. Zo mag een veewagen in Oostenrijk, Duitsland, België en Denemarken net als in Nederland niet hoger zijn dan vier meter. Ook daar geldt een norm van twintig centimeter boven de schouders waardoor het vervoer van slachtrunderen in dubbeldekswagens niet mogelijk is.
In Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië mogen wagens tussen de 4,40 en vijf meter hoog zijn. Daar kunnen volgens Bleker dieren dubbeldeks vervoerd worden zonder dat er problemen ontstaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen