New Articles29 mei '11 23:42Aangepast op 30 mei '11 05:44

Joop van den Ende sluit deal met Disney

Auteur: Jorn Lucas

Musicalbedrijf Stage Entertainment heeft met Disney een akkoord gesloten over de rechten van Little Mermaid (Kleine Zeemeermin). Het Nederlandse bedrijf mag van Disney de musical creatief opnieuw ontwikkelen en de voorstelling 'internationaal uitrollen'.

Foto: Roy Beusker
De deal past in de nieuwe strategie van het bedrijf. “Wij willen veel meer van bij het begin bij een productie betrokken zijn”, aldus directeur Erwin van Lambaart voor de microfoon van BNR Nieuwsradio. Het bedrijf van Joop van den Ende wil zich meer richten op de internationale markt. Vanaf augustus is Van Lambaart benoemd tot CCO (Chief Content Officer) in raad van bestuur van Stage Entertainment. Hij wordt daarmee verantwoordelijk voor alle producties in de negen landen waar Stage Entertainment actief is. “Content is king, dat is ook in ons vak zo.”
Disney en Van den Ende sloten 10 jaar geleden een overeenkomst om als eerste de musicals van de Amerikaanse producent exclusief te mogen uitrollen in Europa. Producties als Aïda en The Lion King vloeiden daaruit voort. Dat waren nog exacte kopieën van het origineel uit New York.
Little Mermaid
Inmiddels heeft de musicalproducent het vertrouwen bij Disney opgebouwd om producties zoals “Little Mermaid” creatief te herontwikkelen. Van Lambaart: “Daarmee creëren wij weer de nieuwe standaard die we wereldwijd kunnen uitrollen. Dat biedt natuurlijk enorme kansen voor de toekomst.” Met de rechten uit deze hernieuwde productie wil het bedrijf nieuwe musicals ontwikkelen.
De musical over het sprookje van Andersen, die Disney eerder produceerde, was met minder dan 700 voorstellingen en slechte kritieken geen succes. Met de input van Joop van den Ende hoopt Disney het verhaal alsnog tot een hit te maken. “De keuze voor Little Mermaid is heel bewust”, zegt Van Lambaart. “Iedereen in de wereld kent het verhaal. De relatie tussen vader en dochter en een romance met een prins is universeel. Daar kun je van alles mee!”
Van Lambaart wil niet kwijt hoeveel hij voor de rechten moet afdragen, wel dat Disney er bij gebaat is dat de nieuwe versie een succes wordt. “Wij gaan er hard aan werken om de voorstelling beter te maken. Hoe langer wij de voorstelling kunnen draaien, hoe beter voor beide partijen.”
De productie wordt volgend jaar ontwikkeld in Nederland en reist daarna door de wereld. “Met de afmetingen van de decors houden we nu al rekening met theaters in Hamburg of Milaan.” Nu staat Van den Ende op Broadway op de poster als producent van de musical ‘Sister Act’, een show die net als “Little Mermaid” de wereld moet gaan veroveren.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen