New Articles11 jun '12 18:27Aangepast op 11 jun '12 20:35

'Het gaat al lang slecht in de luchtvaartsector'

Auteur: Fleur de Bruijn

Dé crisis zorgt voor een crisis bij Europese luchtvaartmaatschappijen. Maar luchtvaarteconoom Jan Veldhuis zegt dat niet alleen dé crisis debet aan de huidige situatie.

Vandaag werd bekend dat de luchtvaartsector dit jaar een verlies gaat leiden van 1,1 miljard euro. In maart werd uitgegaan van een min van 600 miljoen. KLM-topman KLM-CEO Peter Hartman verwacht dat de Europese economie nog verder verslechtert, dat zei hij vandaag tegen BNR.

Volgens hem kan de luchtvaartmaatschappij kan het nu nog behappen, maar als er op termijn geen vooruitgang komt, sluit hij gedwongen ontslagen niet uit. Hartman vindt het de hoogste tijd dat de Europese leiders daadkracht tonen en ingrijpen.

Andere factoren
Veldhuis zei tegen BNR Petra Grijzen dat er wel meer aan de hand is in de luchtvaartsector. “We zien al enkele jaren dat het niet goed gaat met de luchtvaart. Dit heeft een aantal oorzaken die al jarenlang spelen, maar nu komt die crisis daar natuurlijk bovenop.”

Veldhuis noemt met name de toename van de concurrentie als belangrijke negatieve factor: “De concurrentie binnen Europa is de laatste tien jaar enorm toegenomen. De low-costmaatschappijen bieden de KLM en andere luchtvaartmaatschappijen enorm veel concurrentie. Waardoor deze grote maatschappijen gedwongen worden dit soort reizen veel goedkoper aan te bieden.”

Herstel consumentenvertrouwen
In het interview met BNR zei Hartman dat de afname van het consumentenvertrouwen problematisch is en dit erkent Veldhuis wel: “Ik denk dat Hartman wel een punt heeft dat het vertrouwen helemaal weg is, zowel bij de consumenten als bij de zakenreizigers.”

Een andere oplossing voor de huidige slechte situatie waarin de luchtvaartsector zich bevindt, dan het herstel van het consumentenvertrouwen, ziet Veldhuis dan ook niet. Ingrijpen bij low-costmaatschappijen noemt hij niet. Of de sector zelf nog iets kan doen? Ja, zei Veldhuis herhalend: “Kosten besparen, kosten beparen, kosten besparen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen