New Articles18 mei '11 14:10

Twaalf jaar cel en TBS voor dood scholier Jesse

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het gerechtshof in Arnhem heeft 26-jarige Julien C. woensdagmiddag twaalf jaar cel en TBS gegeven voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide in 2006. Tegen C. was twintig jaar cel en tbs geëist wegens moord.

Het hof legt tbs op hoewel gedragsdeskundigen na de gruweldaad geen stoornis bij de verdachte hebben kunnen vaststellen omdat hij niet meewerkte aan onderzoeken.
Oude rapporten
Hef hof oordeelt op basis van een oude rapportage en alle aanwijzingen uit het dossier dat de man toch aan een geestelijke stoornis moet hebben geleden en destijds verminderd toerekeningsvatbaar was. Omdat niet precies duidelijk is wat er is gebeurd in het klaslokaal waar de jonge scholier de hals werd doorgesneden, is er volgens het hof geen bewijs voor moord.
Rechtzaak moest over
Julien C. stond vanaf augustus opnieuw terecht voor de moord. Het hof in Arnhem deed zijn strafzaak helemaal over, omdat de Hoge Raad had bepaald dat het hof in Den Bosch langer had moeten stilstaan bij de keuze van de verdachte destijds om zijn verdediging zonder hulp van advocaat te voeren. Het hof in Den Bosch veroordeelde hem in 2008 tot levenslange gevangenisstraf.
Luister rechts naar de bijdrage van BNR-verslaggever Harmen van der Veen, die in de rechtbank aanwezig was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen