New Articles24 aug '14 13:39

Ruud Koornstra: ‘Maak kringlopen korter’

Auteur: Ruth Van der Vlugt

Ondernemer Ruud Koornstra zal het Green Team versterken in haar zoektocht naar duurzame oplossingen voor missiekandidaat FrieslandCampina. De groene pionier steunt de deelname van het bedrijf aan The Green Quest: ‘Met de kracht van FrieslandCampina kun je een hele keten verduurzamen’.

FrieslandCampina Veghel wil het gebruik van energie, water en afvalwater per kilo product in 2020 met zeker 25 procent verminderd hebben ten opzicht van het jaar 2010. Ook wil het bedrijf dat in 2020 een aandeel van 10 procent van de omzet komt uit duurzame proposities om klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Koornstra moedigt de ambities van het bedrijf aan. Hij denkt dat innovatieve technologieën kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen: ‘Een nieuwe technologie toepassen in de keten, kan ervoor zorgen dat je zowel financieel als energetisch winst kan maken’. De duurzaam ondernemer noemt de inzet van ‘algen’ een voorbeeld van zo’n technologie.

Volgens hem kan FrieslandCampina daarbij profiteren van hun coöperatiemodel: ‘De boeren zijn de ‘stakeholders’ dat maakt het nog interessanter aan de slag te gaan met een thema als energiebesparing’. Koornstra noemt het coöperatiemodel ‘een gezond systeem’ en een ‘model van de toekomst’. Hij daagt FrieslandCampina dan ook uit om naast de milieudiscussie ook fundamentele discussies te voeren over gezondheid. ‘FrieslandCampina zou niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op het gebied van gezondheid, een regiefunctie kunnen vervullen’.

Koornstra heeft ook een vraag aan ‘the crowd’: Hoe kunnen de lijnen in de keten van boer naar consument korter worden gemaakt? Ideeën daarover kunnen gedeeld worden via Twitter met de hashtag #thegreenquest


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen