New Articles3 jul '12 15:55

Investeren in Nederlandse zonnecel-industrie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zonnecel-industrie in Nederland is niet heeft moeite met China als concurrent. Nederland moet de eigen marktpositie versterken.

Nederland heeft moeite met de groeiende markpositie van China in de zonnecel-industrie. Dat toont zich in de zonnecelbedrijven in Nederland die falliet gaan. Dit jaar waren het er al vijf waaronder Solland Solar, Helianthos en Solar Modules.

Ook Amerika heeft er moeite mee. Al twee van de vier zonnecelbedrijven die sinds 2009 financiële overheidssteun kregen, zijn failliet.

Chinese invloeden

De Chinese zonnecel-industrie wordt door de Chinese overheid gesteund. Deze subsidies hebben de productie van zonnecellen goedkoper gemaakt. De prijs van zonnepanelen is hierdoor wereldwijd met 30 tot 40 procent gekelderd.

De kelderende zonnecelprijzen en de concurrentie van de Chinese zonnecel-industrie zijn dus een strop voor andere zonne-energieproducenten.

Investeren in eigen industrie

Het is tijd om de eigen industrie te ondersteunen, klinkt het. Een aantal Nederlandse bedrijven dragen namelijk bij aan de groeiende zonnecel-industrie van China doordat organisaties als OTB Solar, een Nederlands bedrijf wat machines maakt om zonnecellen mee te produceren, levert aan de grootste producenten van China.

Ook krijgt het Nederlandse Scheuten Solar, welke in juni failliet dreigde te gaan, een doorstart onder begeleiding van een Chinese panelenfabriek. Scheuten Solar gaat in China onderdelen produceren.

Nederland moet in de eigen zonnecel-industrie moet investeren, om deze weer een boost te geven. En juist niet de marktpositie van China versterken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen