Bedrijfsleven moet HBO op de been helpen
Een fors aantal HBO-opleidingen in Nederland presteert onder de maat en voldoet niet aan de wet. Vijftien opleidingen op verschillende hogescholen krijgen het oordeel "zeer zwak" tot in het gunstigste geval 'voor verbetering vatbaar'. Staatssecretaris Haibe Zijlstra van Onderwijs is onlangs een procedure begonnen om de accreditatie van vier opleidingen van hogeschool Inholland in te trekken omdat de waarde van het diploma dat HBO-studenten op opleidingen van Inholland hebben behaald, ter discussie staat.
Bedrijven zijn bezorgd over de ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs. Van de ondervraagden geeft 58 procent aan zich 'enige zorgen' te maken, 22,3 procent maakt zich zelfs veel zorgen. Voor de oplossing wordt nadrukkelijk gekeken naar het bedrijfsleven. Liefst 73,9 procent vindt dat ondernemers een actieve rol moeten spelen bij het verbeteren van het hoger onderwijs, 17,6 procent vindt van niet.
Weinig hbo'ers aangenomen
7,4 procent van de ondervraagde bedrijven heeft onlangs afgestudeerde hbo'ers in dienst genomen, 89,9 procent geeft aan dat niet te hebben gedaan. Belangrijkste reden om van afgestudeerde hbo'ers af te zien was overigens een geringe behoefte aan nieuw personeel in het algemeen.
Ook bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Hogeschool Inholland wil raden van advies installeren die bestaan uit vertegenwoordigers vanuit het regionale bedrijfsleven en het regionale publieke domein, die de verschillende vestigingen moeten adviseren op het gebied van onderwijsontwikkelingen.
Klik op de audiobutton rechts voor de bijdrage van Barbara Noordermeer en de bijdrage van Doekle Terpstra en onderwijsdeskundige Gertrud Visser van VNO-NCW en MKB-Nederland.