New Articles28 apr '11 15:09

Zijlstra: deel status Inholland intrekken

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) begint een procedure om de accreditatie van vier opleidingen van hogeschool Inholland in te trekken. Dat heeft hij donderdag laten weten naar aanleiding van het rapport van de Onderwijsinspectie. Ook krijgen de opleidingen een boete opgelegd. De hoogte daarvan wordt de komende weken bekend.

Het rapport van de Inspectie van het Onderwijs oordeelt vernietigend over Inholland. Een groot deel van de studenten aan de hogeschool heeft ondeugdelijke diploma’s ontvangen. Vier van de vijf onderzochte opleidingen verliezen hun accreditatie en krijgen waarschijnlijk een boete.
'Zeer zwak' tot 'voor verbetering vatbaar'
Niet alleen hbo-opleidingen van Inholland voldoen niet aan de wet. Vijftien opleidingen op verschillende hogescholen krijgen het oordeel 'zeer zwak' tot in het gunstigste geval 'voor verbetering vatbaar'.
De inspectie keek naar alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs. Naast de vier 'zeer zwakke' opleidingen van Inholland bleek ook het niveau van verschillende andere hbo-opleidingen zorgelijk. Het gaat om de opleiding journalistiek aan de Christelijke hogeschool Windesheim in Zwolle, de opleiding werktuigbouwkunde aan de HAN-hogeschool, het Instituut voor Communicatie & Media aan de Hanze-hogeschool en de opleiding communicatie aan de Hogeschool Leiden.
15 opleidingen op 10 hogescholen onderzocht
Ook de opleidingen die voor verbetering vatbaar zijn, voldoen op verscheidene aspecten niet of niet volledig aan de wet. Er zijn volgens de inspectie geen indicaties dat het eindniveau in het geding is. De onderwijsinspectie onderzocht vijftien opleidingen op tien verschillende hogescholen.
Luister rechts:
Staatssecretaris Zijlstra: We moeten op zoek gaan naar de gaten in het systeem.
Meeste studenten hebben nog hoop op goede afloop.

Gerelateerde artikelen