New Articles19 jun '13 10:07Aangepast op 19 jun '13 13:12

BNR Juridische Zaken | 'Kort geding IceDome kansrijk'

Auteur: Renee van Heteren

Het kort geding van IceDome Almere tegen schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF is kansrijk. Dat zegt hoogleraar privaatrecht Chris Jansen van de Vrije Universiteit bij BNR Juridische Zaken.

IceDome Almere werd in de aanbestedingsprocedure voor het nieuwe trainings- en wedstrijdcomplex voor schaatsen aangewezen als winnaar. Maar na protest uit Friesland stelt de KNSB de keuze uit. Met het kort geding wil IceDome de KNSB en NOC*NSF dwingen de opdracht aan hen te gunnen.

Reglement
"
Op basis van de informatie die ik heb denk ik dat dit lastig kan worden voor de KNSB. Het lijkt er namelijk op dat de regels voor de aanbesteding gedurende het proces zijn aangepast. En dat mag niet", zegt Jansen. In het reglement van de aanbesteding staat dat er een adviescommissie bepaalt waar het stadion moet komen.

De commissie adviseerde om de opdracht aan Almere te gunnen, bleek uit het advies dat uitlekte. En dat besluit leidde tot veel protest uit Friesland. "Nu beroept de KNSB zich op een bepaling in het reglement om uitstel te genereren en de Friesen tegemoet te komen. Je kan je afvragen of die bepaling daar wel voor bedoeld is. Het lijkt me niet helemaal kosjer", aldus Jansen.

Denkfouten
De Tweede Kamer buigt zich deze week in hoorzittingen over een ander aanbestedingsdebacle: de Fyra. Ook al gaat er veel mis bij aanbestedingen, volgens Jansen hoeven de regels niet worden aangepast. "De regels deugen, maar die geven zowel de ruimte om er volstrekte puinhoop van te maken als om het goed te doen."

Hij ziet dat er in veel aanbestedingsprocedures bepaalde denkfouten worden gemaakt. Dat komt door ontbrekende expertise. Daarom pleit hij voor meer investering in de professionalisering van de mensen die bij aanbestedingen aan de knoppen zitten.

De pijn zit hem vaak in de voorbereiding waarbij de opstellers van een aanbesteding zowel de rechtmatigheid als de doematigheid goed in het oog moeten houden. Maar vlekkeloze aanbestedingen? Die bestaan niet volgens Jansen: "Gedoe is inherent aan aanbestedingen. Ik zeg wel eens, geen aanbesteding zonder kort geding."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen