Israël bouwt huizen na VN-erkenning, VS keurt actie af
Israël gaat 3000 huizen bouwen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De VS hebben het voornemen van Israël veroordeeld.
De bouw is een reactie op de verhoging van de status van Palestina door de Verenigde Naties. Een Israëlische functionaris bevestigde vrijdag tegenover persbureau AFP dat de nieuwbouw het gevolg was van de beslissing van de volkerenbond. Hij vertelde niet waar de huizen precies komen te staan. Israël is fel tegenstander van de erkenning door de VN.
Volgens Washingtron zal dit plan averechts werken en wordt het alleen maar moeilijker om de vredesbesprekingen te hervatten.
Palestijnen willen onderhandelen
De Palestijnen wijzen de Israëlische bouwlust fel af. "Het is een daad van
agressie van Israël tegen een andere staat en de wereld moet haar
verantwoordelijkheid nemen'', aldus de PLO.
De Palestijnse president Mahmud Abbas riep Israël ook op te stoppen met het bouwen van huizen in bezette gebieden en om vredesbesprekingen te beginnen. "Ik heb duizenden keren gezegd dat we er klaar voor zijn om de onderhandelingen te hervatten'', zei hij in New York. "We stellen geen voorwaarde maar er zijn zeker 15 VN-resoluties die bouwactiviteiten als illegaal bestempelen en als een obstakel voor vrede dat moet worden verwijderd.''
Omstreden gebied
Volgens de Israëlische media zijn er huizen gepland in een omstreden gebied,
een smalle corridor tussen Oost-Jeruzalem en de joodse nederzetting Maaleh
Adumim. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Ze zijn fel tegen
uitbreiding van het vijf kilometer oostelijker gelegen Maaleh Adumim, omdat de
Westelijke Jordaanoever dan wordt afgesloten van Oost-Jeruzalem.
Veel hardliners binnen de Israëlische regering zijn voorstander van een dergelijke uitbreiding. De VS zeiden al eerder hier fel tegen te zijn.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, de hoogste juridische instantie in de wereld, stelde in 2004 al vast dat de Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn.
Niet-lidstaat
Gisteren heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met 138 stemmen voor Palestina erkend als niet-lidstaat. Dit betekent dat Palestina de status krijgt van waarnemersstaat.
Het Bureau van de Hoofdaanklager (OTP) van het Internationaal Strafhof (ICC) bestudeert nu de juridische gevolgen van de Palestina-resolutie.
Mogelijke oorlogsmisdaden
De Palestijnse Autoriteit diende in 2009 al een verzoek in bij het OTP om mogelijke oorlogsmisdaden van Israël en Hamas tijdens de Gazaoorlog te onderzoeken. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zag ervan af omdat hij niet kon vaststellen of Palestina een staat is, een voorwaarde om zo'n verzoek te mogen doen.
De zegsvrouw wilde niet antwoorden op de vraag of het OTP nu uit eigen beweging het oude Palestijnse verzoek weer oppikt, waarop immers al een negatief antwoord is gegeven, of dat er wordt gewacht op een eventueel nieuw Palestijns verzoek voor een onderzoek.
Joodse staat
Op 29 november 1947 nam Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan die bepaalde dat het Britse mandaat over Palestina uiterlijk in augustus 1948 moest worden beëindigd. Daarna moest er in het gebied een Joodse en een Arabische staat komen. Israël werd in mei 1949 lid van de VN, maar een Arabische staat kwam er niet.