BNR Juridische Zaken | KNVB strijdt met betaalde voetbalclubs door tegen crisisheffing
‘Onhandig is een eufemisme’. Dat zegt Pieter Asjes, fiscalist en lid van de financiële commissie van de KNVB, over het overheidsbesluit om de crisisheffing ook over 2013 in te voeren. De KNVB en bijna alle betaalde voetbalclubs zullen net als over het jaar 2012 bezwaar maken tegen dit besluit. Asjes snapt niet dat de overheid twee keer dezelfde fout maakt om de heffing gedurende het jaar, en dus met terugwerkende kracht, in te voeren. ‘Dat is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van Mens’. Bovendien worden voetbalclubs volgens hem onevenredig hard getroffen.
In strijd met ERVM
In 2012 voerde de Kunduzcoalitie de crisisheffing in. Werkgevers moeten 16% werkgeversheffing betalen voor uitbetaalde salarissen boven 150.000 euro. Het zou om een eenmalige maatregel gaan. Zeker 10.000 werkgevers gingen tegen de heffing bezwaar. Op Prinsjesdag 2013 werd bekend dat de heffing ook over het jaar 2013 zal gelden. Die terugwerkende kracht van de heffing is het grootste struikelblok. Asjes: ‘De heffing wordt wederom gedurende het jaar ingevoerd. Er is dus sprake van materieel terugwerkende kracht en dat hoort niet bij belastingwetgeving. Het is in strijd met het ERVM’. Fiscalist Clemens Meerts bevestigt dat, maar wijst er ook op dat dit soort zaken meestal niet worden gewonnen. Rechters oordelen volgens hem vaak in het voordeel van de overheid, omdat die ruime bevoegdheden heeft op het gebied van belastingen. Asjes heeft toch goede hoop. ’Het hof Arnhem zei begin dit jaar over een vergelijkbare heffing dat het in strijd was met het ERVM. De Hoge Raad moet zich er nog over uitlaten maar ik ben er positief over’.
Clubs hard getroffen
Volgens Asjes worden voetbalclubs onevenredig hard getroffen: ‘De rekening komt bij de verkeerde terecht, namelijk de clubs, de werkgevers, die het al moeilijk hebben. En dus niet bij de spelers die dat hoge salaris uitbetaald krijgen. Veel voetbalclubs hebben een negatief eigen vermogen’. De overheid had volgens Asjes beter een nieuwe schijf bij inkomstenbelasting kunnen toevoegen. ‘Maar de regering wil nou eenmaal geen hoge inkomstenbelasting heffen’
Overeenkomst
Toen de Kunduzcoalitie de crisismaatregel bekend maakte tekenden 10.000 ondernemers bezwaar aan. De Belastingdienst besloot daarna proefprocessen te beginnen. Ondernemers konden zich door middel van een overeenkomst bij de proefprocessen aansluiten. Enkele kleine clubs deden dat ook. Maar volgens Asjes moeten grote clubs waarbij het om veel geld gaat dat niet doen. ‘Die overeenkomst is niet acceptabel. De clubs zitten in relatief slechte positie, met hun negatief eigen vermogen, en worden dus onevenredig zwaar getroffen. Dat is de rechtsgrond waarop we ons beroepen. Die rechtsgrond heet de individual and exessive burden. En die rechtsgrond geef je op wanneer je die overeenkomst tekent’.