New Articles9 apr '13 14:47Aangepast op 16 apr '13 14:43

BNR Juridische Zaken | Wraak die zaak!

Auteur: BNR Webredactie

Weer 12 procent meer verzoeken om de rechter te wraken. Wordt het tijd om dit populaire instrument aan banden te leggen? 659 keer probeerden advocaten vorig jaar de rechter te wraken. Daarmee stijgt het aantal wrakingsverzoeken nog steeds. Een populair instrument dus, zeker na het Wilders-proces in 2010. Maar het aantal gehonoreerde verzoeken blijft met zes procent eigenlijk al jaren nagenoeg gelijk.

Deze week in BNR Juridische Zaken:

- De laatste vijf jaar is bijna sprake van een verdrievoudiging van het aantal wrakinszaken. Een populair instrument dus, zeker na het Wilders-proces in 2010. Maar het aantal gehonoreerde verzoeken blijft met 6 procent eigenlijk al jaren nagenoeg gelijk. In de studio Jaap Sap, voorzitter van de wrakingskamer van de Rechtbank Midden Nederland;

- De Eerste Kamer worstel met een revolutie in het strafrecht. Het gaat om de wet herziening ten nadele. Als die wet wordt aangenomen is vrijspraak voortaan niet meer in alle gevallen ook écht vrijspraak. Wanneer er bij een misdrijf met dodelijke afloop nieuw technisch bewijs opduikt kan het OM een zaak heropenen. Te gast is Paul Mevis, hoogleraar strafrecht aan de Erasmus Universiteit, vanuit de studio daar.

BNR Juridische Zaken is iedere dinsdag om 14:30 uur te beluisteren op BNR, met herhalingen 's avonds en in het weekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen