New Articles15 feb '12 09:22Aangepast op 15 feb '12 14:00

Steeds meer jongeren halen diploma

Auteur: Fleur de Bruijn

Het aantal scholieren dat van school gaat zonder diploma, is de afgelopen tien jaar gehalveerd. In het schooljaar 2010-211 verlieten bijna 39.000 leerlingen voortijdig de school, in 2002 waren dat er nog 71.000.

Volgens Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs is hierdoor de jeugdwerkloosheid niet hard gestegen en blijft die betrekkelijk laag vergeleken met buurlanden. Zij vindt het van belang dat jongeren met diploma van school komen. "We hebben onze jongeren hard nodig op de arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven en de samenleving schreeuwen om gekwalificeerde krachten, vooral in de sectoren zorg en techniek.''

150 miljoen
Vanaf 2013 trekt van Bijsterveldt elk jaar 150 miljoen euro uit om afhakers in het mbo te voorkomen. Het mbo kent in het eerste jaar nu de meeste uitvallers. Van Bijsterveldt wil dat er in 2016 hooguit 25.000 scholieren zonder diploma van school gaan.

Moeilijk overstappen
Volgens Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, is de krimp van het aantal schoolverlaters te danken aan een aantal maatregelen dat genomen is. Zo is er volgens hem een betere loopbaanoriëntatie. Het zei tegen BNR's Humberto Tan dat het voor veel leerlingen erg moeilijk is om een juiste keuze te maken voor een opleiding. En hoewel de leerlingen kunnen overstappen, zijn ze dan volgens Van Zijl meestal al erg teleurgesteld.

Streefgetal
Het streefgetal voor 2012 is 35.000 voortijdige schoolverlaters. Van Bijsterveldt denkt dat te halen, omdat 4000 jongeren onterecht op de lijst met uitvallers staan. Die jongeren gingen wel van school, maar volgen nu bijvoorbeeld een opleiding bij defensie of de politie, aldus de minister.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen