New Articles27 jan '13 17:40

Zeker 18 agenten dood door aanslagen Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

In Afghanistan zijn dit weekeinde ten minste 18 politieagenten omgekomen door twee bomaanslagen.

Een groep van acht agenten werd gedood door een bermbom in de zuidelijke provincie Kandahar. Tien agenten kwamen om door een aanslag in de noordelijke provincie Kunduz, waar Nederland een politietrainingsmissie uitvoert.

Taliban
Door de aanslag in Kunduz kwam een provinciaal hoofd van de terrorismebestrijding om, zei een woordvoerder van de provincie zondag. Verder raakten 19 mensen gewond, onder wie vijf officieren. De aanslag is opgeëist door de Taliban. Volgend jaar loopt de missie die Nederland in juni 2011 begon, af.

In Kandahar voerde de politie controles uit. “De politie maakte een eerste bom onschadelijk en pakte drie verdachten op'', zei een Kandahar-zegsman. Op de weg terug naar hun basis werden ze getroffen door een tweede bom, aldus de woordvoerder.

Geweld neemt toe
De NAVO is al jaren actief in de regio en het geweld tegen Afghaanse veiligheidstroepen neemt toe. Het is de bedoeling dat de Afghanen de komende jaren zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op zich nemen.

Veel burgers en lokale autoriteiten maken zich echter zorgen over de terugtrekking van de westerse troepen. Zo vindt de Pakistaanse regering dat terugtrekking de Pakistaanse Taliban in de hand werkt. De Afghaanse en Pakistaanse Taliban zijn aparte groeperingen, maar zijn sterke bondgenoten.

Gerelateerde artikelen