New Articles13 mrt '13 22:37Aangepast op 14 mrt '13 09:10

'Nieuwe paus was betrokken bij ontvoering'

Auteur: BNR Webredactie

De witte rook is amper opgelost of de eerste negatieve verhalen over de nieuwe paus komen de wereld in. Mensenrechtenactivisten en journalisten beschuldigen Bergoglio van verantwoordelijkheid voor ontvoering.

Archiefbeeld van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (R). EPA
Archiefbeeld van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (R). EPA

De leiding van de jezuïetenorde zou twee jezuïeten, die tijdens de eerste maanden van de militaire dictatuur in 1976 werkten in arme wijken in Buenos Aires, hebben verzocht hun werkplekken te verlaten om problemen met de militaire autoriteiten te voorkomen. Het werk in arme wijken werd als socialistisch en dus verdacht beschouwd. Het tweetal weigerde zijn stek te verlaten.

"Dat is een stevige beschuldiging, die is gedaan in een boek waarin de familieleden van één van de priesters deze openbaring deed", zegt Argentinië-correspondent Peter Scheffer. "Ze werden gearresteerd, omdat ze als jezuïeten weigerden mee te werken aan de militaire dictatuur. Ze vonden dat de kerk zich echt uit moest spreken tegen mensenrechtenschendingen."

Onder het tapijt
Bergoglio probeerde dat een beetje onder het tapijt te vegen, zeggen de nabestaanden van de priesters. "Deze twee priesters zijn plotseling verdwenen en later bleek dat ze waren gearresteerd en gemarteld in een hele bekende militaire school in Buenos Aires. In Argentinië is het heel moeilijk om iemand te veroordelen, net als bij Julio Poch en Jorge Zorreguieta, doordat heel veel archieven uit die tijd door de militairen zijn vernietigd."

Die wisten immers donders goed dat wat ze deden 'niet altijd even handig was' en dat ze daar later misschien voor vervolgd konden worden. Het is heel moeilijk om precies zaken weer bij elkaar te knutselen. Dat kost heel veel tijd.

Rijk en gelovig
Bergoglio mag ook Zorreguieta tot zijn vriendenkring rekenen, zegt Scheffer. "De Argentijnse rijken zijn vaak gelovige mensen en geven vaak ook heel veel geld aan de katholieke kerk, aan allerlei sociale projecten. Er zou nog sprake zijn geweest van de donatie van een grote som geld. Er gaan veel verhalen de ronde, maar dat er een donatie zou zijn geweest lijkt mij niet raar: de banden tussen de Argentijnse rijken en de katholieke kerk zijn heel sterk."

Zuid-Amerika emancipeert in sneltreinvaart, economisch, geopolitiek en waarschijnlijk ook in religieus opzicht. En het is maar de vraag of de katholieke kerk en met name Bergoglio dat tempo kan bijbenen. "Hij heeft zich met hand en tand verzet tegen het homohuwelijk. Hij lag echt in de clinch met president Kirchner en de meerderheid van de Argentijnen, die er heel erg voor waren."

Vrije weg
Bergoglio, die toen deel uitmaakte van de leiding van de jezuïeten in Argentinië, zou vervolgens tegen de militairen hebben gezegd dat het tweetal niet meer voor de orde werkte en zou aldus voor de militairen de weg hebben vrijgemaakt om met hen te doen wat hun goeddunkte.

Aantijgingen
Bergoglio zelf heeft nooit op deze aantijgingen willen reageren, maar verklaarde enkele jaren geleden tegen de media dat hij juist verscheidene mensen heeft geholpen om een schuilplaats te vinden. Ook zou hij iemand de grens over hebben geholpen om te vluchten voor de militairen. Ook zei Bergoglio bij de militairen diverse malen navraag te hebben gedaan naar de twee jezuïeten. Die werden uiteindelijk door de militairen vrijgelaten.

Gerelateerde artikelen