New Articles23 apr '13 17:29

BNR Juridische Zaken | Vastzetten waxinelichtgooier met beperkingen ‘griezelig’

Auteur: Renee van Heteren

De advocaat van waxinelichtgooier Erwin L. noemt de beperkingen die het OM aan zijn cliënt heeft opgelegd griezelig. Dat zegt hij bij BNR Juridische Zaken. Erwin L. zit vast op verdenking van stalking. De beperkingen betekenen dat Erwin L. in isolement zit en met niemand contact mag hebben. En zijn advocaat Michiel Pestman mag inhoudelijk niet over de zaak praten.

Het opleggen van dit soort maatregelen is volgens Pestman buitengewoon ongebruikelijk. Hij vindt het ongepast en is er verbolgen over.  ‘Het is griezelig. Dit zijn maatregelen die in grote onderzoeken worden opgelegd, om te voorkomen dat verklaringen op elkaar worden afgestemd of getuigen worden bewerkt’.

#hetis2013

Michiel Pestman is ook advocaat van het Nieuw Republikeins Genootschap. Dat genootschap demonstreert op 30 april samen met de nieuwe actiegroep #hetis2013 tegen de monarchie. Hij vindt het kwalijk dat er in Amsterdam alleen gedemonstreerd mag worden op door de gemeente aangewezen plekken. het recht van burgers om te demonstreren wordt hiermee geschonden volgens hem. Bovendien is het nog steeds onduidelijk wat wel en wat niet toegestaan is.

Feestje verpesten

Bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima in 2002 werden 16 mensen aangehouden. Pestman stond  een paar van de arrestanten bij. ‘Zij werden opgepakt voor onschuldige uitingen. Iemand die bordje had met de tekst ‘Decadentie, weg met de monarchie’ bijvoorbeeld. Deze mensen werden naar mijn idee aangehouden omdat hun tekst tegen de monarchie was’. Pestman denk dat de politie geen duidelijke instructies krijgt en dat er 30 april weer veel mensen met anti-monarchistische teksten aangehouden gaan worden. ‘Ze willen gewoon niet dat iemand het feestje verpest’, aldus Pestman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen