New Articles5 dec '11 11:38

Het nut en de noodzaak van de apotheker

Auteur: Elfanie toe Laer

Wie behalve af en toe een paracetamolletje niets slikt, kan zich wel eens afvragen: wat doet een apotheker eigenlijk als de dokter medicijnen uitschrijft die de farmaceutische industrie produceert? Apothekers zelf zien het belang van hun vak alleen maar groeien.

Het is belangrijk dat mensen hun medicijnen op de juiste manier en trouw sllikken. De apotheker legt dat -met zijn up to date-kennis- graag, duidelijk en grondig uit. Twee of drie procent van de recepten die een openbare apotheker verstrekt, is zelfgemaakt. Zalfjes, morfine-cassettes, capsules voor kinderdoseringen... achter de toonbank wordt net zo lang gemixt totdat ook de medicijnen die de patiënt het beste genezen geleverd kunnen worden.

Zouden artsen niet wat meer farmaceutische vakken moeten krijgen zodat de apotheker iemand kan worden met een hbo-opleiding die de pillen schuift? Nee, vinden apothekers Paul le Brun en Bart Smals, te gast in BNR Gezond. "Nee, je wilt de scheiding van beroepen houden," zegt Le Brun. "De onafhankelijke apotheker moet het advies geven over de geneesmiddelen en over de wisselwerking en combinaties van en tussen verschillende geneesmiddelen." Bart Smals wijst er op dat artsen zich steeds verder specialiseren - die hebben geen tijd om hun vak nog verder uit te breiden met meer farmacologie. Smals: "Het lijkt me niet logisch. De therapie wordt steeds complexer, de diagnostiek ook en er zijn steeds meer medicijnen." Over de toekomst van hun vak maken de apothekers zich geen zorgen. En ook de bereiding van geneesmiddelen door de apotheker zelf staat niet ter discussie: "Er zullen altijd patiënten met speciale wensen blijven en wij zullen in dat gat stappen," aldus Bart Smals.

Gerelateerde artikelen