New Articles9 mrt '11 21:22

Maker OV-chipkaart wint Big Brother Awards

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens de organisatie is de 'winnaar' verantwoordelijk voor ,,het doorzetten van de ov-chipkaart - en zelfs kijken of het ook als betaalmiddel kan worden gebruikt - terwijl de kaart onherstelbaar kapot is”.

Trans Link Systems, de maker van de ov-chipkaart, is woensdagavond de winnaar geworden van de Big Brother Awards. Dat heeft Bits of Freedom, de initiator van de prijs, laten weten. Zowel de jury als het publiek vinden Trans Link Systems het minst privacyvriendelijk. Het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd de winnaar onder de overheden, vanwege de huisbezoeken van de zogeheten pandbrigades en een wetsvoorstel waarbij alle mensen met een uitkering verplicht worden om huiscontroles te ondergaan.
Het onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar de inzet van de zogeheten Deep Packet Inspection-techniek is gekozen tot het meest privacyschendende voorstel van vorig jaar. Volgens Bits of Freedom is deze technologie ,,een permanente internettap op al het verkeer van alle Nederlandse internetters.'' Onder de genomineerde personen krijgt Ivo Opstelten de twijfelachtige eer de winnaar te zijn van de Big Brother Awards voor zijn voorstel als minister van Veiligheid en Justitie om automatisch gescande autokentekens vier weken te bewaren.
Tijdens het gala in Amsterdam werd ook de positieve privacyprijs, de Winston Award, uitgereikt. Dit jaar ging deze naar Rop Gonggrijp, die zich ,,met zijn technologische kennis en politieke gedrevenheid al jarenlang voor privacy inzet, onder anderen voor het stemgeheim", meldde Bits of Freedom. Gronggrijp hangt vervolging in de VS boven het hoofd wegens meewerken aan de verspreiding van informatie via Wikileaks.
Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reikt ieder jaar de Big Brother Awards uit aan personen, bedrijven, overheden en voorstellen die inbreuken op de privacy van de Nederlandse burgers hebben bevorderd. Onder de twaalf genomineerden waren dit jaar ABN AMRO, De Belastingdienst, Het Openbaar Ministerie en de gebruikers van Facebook.
Het was de zevende Nederlandse editie van de Big Brother Awards. De eerdere winnaars zijn onder meer telecombedrijven T-Mobile en Vodafone, de Nederlandse Spoorwegen en De Nederlandsche Bank.

Gerelateerde artikelen